I Katrineholm brister kompetensen inom neuropsykiatrisk vård, tycker Anne Sjöberg, vice ordförande i anhörigföreningen Attention, och Socialstyrelsens föreskrift som kräver samordning mellan kommun och landsting, följs inte.
- Under över ett år har jag sökt samordnare för min vuxne son, som har ADHD, utan att erbjudas någon, säger hon.
Hon har anmält Kullbergskas psykiatriska öppenvård till Socialstyrelsen, som nu utreder ärendet. Sven Nordlund, verksamhetschef för psykiatriska kliniken på Kullbergska sjukhuset, konstaterar själv i sitt yttrande att riktlinjerna inte följs, och beklagar det.
- I dagsläget finns inte den samordning som Socialstyrelsen kräver. Men vi ska jobba fram ett ramavtal mellan landstinget och de nio kommunerna, säger han.
Skälet till att avtalet dröjer är enligt Nordlund att det stärkta kravet från Socialstyrelsen om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning kom så nyligen, det vill säga 2010. En bindande samordning ska vara färdig i september i år, lovar han.
Men på sjukhuset är kunskapen i neuropsykiatri för dålig, tycker Anne Sjöberg.
- När jag sökte behandling för min son, visste läkaren inte vilken typ av medicin som skulle användas, utan rådfrågade i stället min son, säger hon.
Men Sven Nordlund håller inte med om att kompetens saknas inom neuropsykiatrin på Kullbergska.
- Generellt är kunskapen lika god som på andra ställen, även om den är olika hos olika personer. Samtliga överläkare är specialister i psykiatri, men deras kompetensprofiler kan variera, säger han.
Enligt Anders Mårtensson, inspektör och psykiater på Socialstyrelsen, ansvarar både arbetsgivare och enskild läkare enligt Hälso - och sjukvårdslagen för att ge patienten rätt vård. - Rådfrågar läkaren patienten om vilken medicin som ska användas och skälet är okunskap, saknar läkaren rätt kompetens, och ska avstå från att ge behandling. Arbetsgivaren ska i sin tur för att tillsätta personal med rätt kunskap för att behandla patienten, säger han.
I Katrineholm och Vingåker står 25 vuxna i kö för utredning av ADHD, enligt Marianne Lundqvist, vårdenhetschef på Psykiatriska Mottagningen i Katrineholm. Väntetiden för en utredning är minst ett år. I dagsläget finns två psykologer som sköter utredningarna, som ofta är tidskrävande, berättar hon.