I enkäten om bostäder som de lokala partierna besvarat här intill finns en fråga om Stortorget. I sociala medier diskuteras det föreslagna nya hyreshuset mycket och det råder långt från enighet om det ens ska vara ett nytt hus. En av dem som ifrågasätter planerna och vill diskutera torget är Roger Ekman.
– Det är nödvändigt att en stad förnyas, annars får vi bo i ett museum. Men på torget bör vi hellre göra små förändringar, som går att ta bort, än att bygga ett hus som vi måste dras med i ett sekel, säger han.
Född och uppvuxen i Katrineholm veckopendlar Roger Ekman till Gävle, där han arbetar på Lantmäteriet. Han har följt debatten om Stortorget och även skrivit ett par insändare i tidningen i ämnet. Han ifrågasätter planerna på ett nytt hyreshus där arkaden står i dag, både för att det skärmar av mot järnvägen och för att han vill att torget ska vara just torg, inte privat sfär. Ett bostadshus privatiserar torget och krymper utrymmet för internationell matmarknad, Katrineholms-veckan, valstugor och andra aktiviteter, tycker han.
– Bygger man privata bostadshus måste man ha en tomt. Det är inte givet att jag är motståndare till måttligt höga hyreshus. Förtäta gärna, bygg på P-platser, men privatisera inte torget som är allas, säger han.
Som exempel på det han tycker är värt att bevara på torget nämner han fontänen från 1938, men säger också att de sluttande gräsmattorna, som var ett förslag i den arkitekttävling som utlystes för torget, är en rolig idé, som dessutom går att ta bort om man skulle tröttna eller behoven ändras.
– Är det något gammalt som man vill göra något nytt av börjar man med att riva det gamla här i stan. Det vore bättre att göra mindre förändringar.
Han är också kritisk till hur beslutsfattandet går till i bygg- och planfrågor generellt.
– Det vi kan göra är att försöka påverka beslutsfattarna. Det finns möjlighet att överklaga planer, men det är egentligen helt utsiktslöst att vinna när det gäller planfrågor. Grannarna kan ha synpunkter, men ingen annan.
Han tror dock inte att en lagändring, som skulle ge även andra berörda än grannar möjlighet att ha synpunkter på planer, är vägen framåt. Snarare vill han se ett nytt forum för diskussion med politikerna.