Sex nomineringar hade kommit till bildningsnämndens kvalitetspris i år. Skolpolitikernas val föll på AST-gruppen, den särskilda undervisningsgruppen 7-9D på Tallåsskolan. Den arbetar med högstadieelever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom autismspektrum.
Gruppen, i dess nuvarande konstellation, är inne på sitt tredje läsår och har åstadkommit enorma förbättringar av studieresultatet för många elever. En väg till framgång är att anpassa undervisningen efter individen. Som exempel är elevernas arbetsplatser och längden på arbetspass anpassade efter vars och ens behov. Men starten för arbetslaget var tuff.
– Vi misslyckades först. Vi nådde inte eleverna, fick dem inte att arbeta, säger Maria Ekberg som är arbetslagsledare.
Det blev en sporre för lärargruppen, som har fått stark sammanhållning under resans gång. Genom utbildningar, studiebesök och diskussioner som har svetsat ihop gruppen har utvecklingen vänts till det positiva. Under förra året fick lärarna bland annat uppskattad handledning i arbetet av Fredrik Malmer från Elevhälsan.
För lärargruppen är samarbetet a och o.
– Vi kompletterar varandra. Arbetet är prestigelöst och vi är hjärtliga mot varandra. Det tror jag att eleverna märker, säger läraren Annelie Järlestam.
Att AST-gruppens arbete är framgångsrikt märks i mer än studieresultaten. Föräldrarna är nöjda med verksamheten, och tidigare elever hälsar gärna på i sin gamla skola.
Så här lyder bildningsnämndens motivering:
"Bildningsnämndens kvalitetspris 2015 tilldelas personalen i Tallåsskolans särskilda undervisningsgrupp för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom autismspekturm (AST-gruppen). Genom personalens elevfokuserade och individanpassade arbetssätt har studieresultaten dramatiskt förbättrats för en elevkategori som ofta har stora svårigheter att nå målen i grundskolan. Förändringsarbetet har tagit sin utgångspunkt i kompetensutveckling; såväl i föreläsningsform som genom studiebesök. Personalgruppen har medvetet arbetat på att förändra sin arbetskultur, bland annat genom att systematiskt lyssna in allas reflektioner och utvecklingstankar och man har haft professionell handledning i detta. Arbetssätten har anpassats för att bättre möta elevernas behov. Exempelvis är arbetspassen nu kortare än tidigare. Lokalerna är möblerade så att eleverna lättare kan koncentrera sig. Social träning och att medvetandegöra eleverna om vars och ens utmaningar och hur man kan kompensera för dessa är exempel på medvetna strategier. Ett samarbete med motsvarande grupp för yngre barn på Skogsborgsskolan har etablerats och flera lärare och elevassistenter i ordinarie undervisningsgrupper har varit intresserade och tagit del av gruppens förändringsarbete. Personalgruppens ambition är att arbeta vidare och ytterligare förbättra resultaten genom fortsatt kompetens- och grupputveckling för att kunna ge eleverna bästa möjliga förutsättningar inför framtiden".