När en imponerande skara förtroendevalda i kommunfullmäktige – 27 ordinarie ledamöter och tre ersättare – i måndags debatterade majoritetens kommunplan stack särskilt ett debattämne ut.
Tiggeriförbudet.
Ännu är inget sådant infört i kommunen. Men det utreds på uppdrag av S och M. Framför allt studeras hur skånska Vellinge kommun hanterar frågan efter att Högsta förvaltningsdomstolen före årsskiftet gav Vellinge rätt att förbjuda tiggeri.
I S- och M-majoritetens nu gällande kommunplan för Katrineholm står uttryckligen att den lokala ordningsstadgan fullt ut ska använda lagens möjligheter att begränsa eller förbjuda tiggeri.
– Det kommer vi aldrig att acceptera från Vänsterpartiets sida. Det är också en bidragande orsak till att vi inte ställer oss bakom den här kommunplanen, sa V:s gruppledare Rosendahl.
Det var han som väckte den infekterade frågan.
– Låt oss tala klarspråk: er åtgärd är riktad mot romer, rumänska romer. Det är vad det handlar om i slutänden. Vad ni egentligen vill göra är att införa särregelverk för en viss etnisk grupp. Det kallas för apartheid, sa Rosendahl.
– Det gäller oavsett vilket land man kommer ifrån, sa kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) om ett förbud.
Han hymlar inte med sin uppfattning att vissa länder – han nämnde Bulgarien och Rumänien – inte tar ansvar för sina mest utsatta medborgare.
– Det är snudd på skandal: nu sitter Rumänien och leder EU:s arbete i fina salonger. Men man kan inte ta hand om sina fattiga människor. Vi måste skicka en signal till dessa länder att det inte får pågå på detta viset, sa Dahlström och inflikade att han personligen känner empati för tiggarna och deras situation.
– Men jag vet också att tiggeri för mycket annat med sig: brottslighet, prostitution, missbruk och annat. Vi måste räta på ryggen och säga ifrån.
SD:s gruppledare Mica Vemic ställde sig bakom S och M:s åsikt i förbudsfrågan. Det gjorde inte Victoria Barrsäter (C), som instämde i Rosendahls kritik och vände sig till Dahlström:
– Jag kommer heller att aldrig att verka för det. Du sa själv att det här handlar om utsatta människor. Med ett förbud tänker du göra dem till kriminella – också. Det gör inte att symtomet försvinner.