— Det är otroligt tråkigt om eleverna inte får någon respons av de vuxna. Vi från polisens sida vill ha raka rör från skolan. Anmäl! uppmanar Maria Hammerl, närpolis i Katrineholm.
Hon arbetar mycket med skolelever i ett polisområde som, i förhållande till folkmängd, får flest anmälningar om sexualbrott i hela Sörmland. Hittills i år handlar det om 27 ärenden. Tre av de misstänkta är pojkar under 18 år.
Finns det en koppling mellan ett hårdare språk, en hård attityd, och ungdomar som begår sexualbrott? Nej, anser Whera Nyvell, kurator på ungdomsmottagningen i Katrineholm.
— Ett sexuellt övergrepp handlar inte om sex utan om våld. Det är en urladdning hos någon som mår dåligt oavsett attityd till tjejer. Deltar man i en gruppvåldtäkt gör man det för kompisarnas skull, även om man har en sund inställning till tjejer, tror hon.
Cecilia Kjellgren leder ett projekt i Kristianstads kommun som bland annat syftar till att skaffa kunskaper om unga förövare. Hon delar Nyvells resonemang, men utesluter inte vissa kopplingar.
— Den massmediala biten med vålds- och porrfilmer skapar ingen förövare. Men den kan påverka personer som av olika anledningar är instabila. Språk och inslag i exempelvis en våldsfilm kan iscensätta en önskan eller fantasi om att begå ett sexualbrott.
Projektet GRUF, Gruppbehandling för unga förövare, fokuserar på ungdomar som har förgripit sig på barn. Får de inte behandling i tid är risken stor att de fortsätter med övergreppen.
— Dessa ungdomar är ingen homogen grupp. Vissa drivs av frustration och aggression. Andra av sorg och övergivenhet. Sannolikt har de formats av flera olika faktorer. De delar inte heller något slags nedsättande syn på tjejer. Tvärtom har de svårt att relatera till jämnåriga tjejer.
— Men skalan är glidande. Det finns säkert pojkar som trakasserar tjejer verbalt som också skulle kunna begå ett övergrepp, tror Cecilia Kjellgren.