Polisen möttes av stökiga ungdomar

Medan de allra flesta hade roligt och trevligt på "Lyckliga gatan" i Sveaparken i fredags, fick polisen och ordningsvakterna handskas med en del stökiga besökare.

Lyckliga gatorna är ett uppskattat evenemang, men några yngre personer skapade i fredags oro.

Lyckliga gatorna är ett uppskattat evenemang, men några yngre personer skapade i fredags oro.

Foto: Catarina Nitz/montage

Katrineholm2019-09-04 14:37

Polisen i Katrineholm skrev i ett uppmärksammat Instagraminlägg: "Majoriteten av besökarna hade roligt och uppskattade tillställningen, men vi möttes även av en del tråkigheter. Dåliga attityder mot ordningsvakterna och polisen, när vi försökte göra vårt jobb".

– Det var en liten klick yngre personer, i 13-15-årsåldern, som gjorde ganska tydligt att de tyckte att polisen inte hade där att göra, säger David Westlin, biträdande lokalpolisområdeschef i Katrineholm.

Det förekom inga våldsamheter, fortsätter David Westlin.

– Men de kom lite för nära när vi gjorde något ingripande och ordningsvakterna fick komma till hjälp, säger han.

På andra håll förekommer det att folk försöker blanda sig i polisens arbete, även om Katrineholmstrakten varit i stort sett förskonad hittills.

– Det finns viss problematik i Nyköping och i Eskilstuna, ifrågasättanden, människor som lägger sig i när polisen kommer.

Lösningen på situationer som i Sveaparken menar David Westlin är kommunikation.

– Det blir lite grupptryck, man vill visa sig på styva linan. Ofta hjälper det att ta mer tongivande personer i en grupp ungdomar åt sidan, och tydligt och konkret förklara vad vi gör där. Men det är väldigt viktigt att vi inom polisen inte drar alla över samma kam.

David Westlin efterlyser mer föräldraansvar.

– Det är så pass unga personer. Det är normalt inte de åldergrupper polisen ingriper mot. Ansvaret för dem ligger hos föräldrarna, socialtjänsten och skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om