Eleverna i blivande årskurs sju hör alla till en kommunal högstadieskola inom ett av bildningsförvaltningens samordningsområden. Men eleverna kan också söka sig till friskolor eller till någon av de andra kommunala högstadieskolorna.
På Nyhemsskolan har så gott som samtliga elever i årskurs sex valt att fortsätta på skolan i årskurs sju. På Södra skolan har drygt 100 elever antagits, inklusive en musikklass, och på Tallåsskolan har drygt 130 elever, inklusive en musikklass, antagits.
Som vanligt är musikklasserna mycket eftertraktade. I år har inte alla elever som sökte den profilen i första hand kommit in.
Övriga blivande högstadieelever har inte i samtliga fall fått plats på den skola som de har valt, men de har fått sitt förstahandsval när det gäller profilvalet. Populära profilen idrott och hälsa, exempelvis, finns på alla kommunala högstadieskolor.
Bildningsförvaltningens verksamhetschef Anna Thörn säger att en handfull elever och föräldrar har hört av sig och meddelat att de är mindre nöjda med antagningsbeskedet. Med dem kommer kommunen att ha en dialog inom kort.
Rektorerna på gymnasieskolorna och högstadieskolorna har i allt högre grad börjat samarbeta kring eleverna, för att exempelvis inspirera elever på NO-profil att vilja söka sig till Katrineholms tekniska college.
Även friskolorna har mycket i görningen inför kommande läsår. Floda friskola har fått fler sökande till årskurs sju i år. 22 elever ska börja i en klass, där det finns plats för som mest tre elever till.
Kunskapsskolan har tidigare tagit in elever i årskurs fyra och sex. Inför kommande läsår kompletteras den antagningen med en till årskurs sju. Det kommer enligt rektor Henrik Svärd att bli en basgrupp med 21 elever, vilket innebär att det blir fyra basgrupper i årskurs sju 2015/2016. Erlaskolan har 25 sökande till årskurs sju i år, vilket är något fler än förra året.