I februari gjordes där en oanmäld nattinspektion sedan Ivo fått tips om att nattbemanningen var låg. På Norrgläntans fem avdelningar tjänstgör nattetid fyra personer, som ansvarar för cirka 40 vårdkrävande personer. Ungefär hälften behöver hjälp nattetid.
Ivos inspektion visade att en anställd är fast stationerad i ett fristående hus med åtta boende. En kollega ansvarar för lika många vårdplatser, vägg i vägg med en kollega på en avdelning för 16 sjuka. Den fjärde arbetar på en avdelning med ytterligare åtta platser, men är också en "springare" som vid behov rör sig mellan avdelningarna. Ronder och larm gör att några avdelningar ibland är obemannade någon timme då och då.
Trots att både enhetschefen och nattpersonalen räcker till för uppgiften – om de "vänder ut och in på sig" – ställde Ivos tillsynsbeslut krav på en bättre dygnsbemanning. Personalen måste på alla avdelningar alltid ha uppsikt över de boende.
Vård- och omsorgsnämnden väntas därför på torsdag besluta att utöka bemanningen till fem personer. Det ska verkställas den 1 september i år. Vid behov ska enhetschefen därtill kunna sätta till extra personal.
Ivo granskade också hur Norrgläntans dörrar låses nattetid. Intervjuerna visade att personalen vet att demenssjuka inte får låsas in, men också att det fanns en osäkerhet kring rutinerna. Ivos krav är att de boende utan dröjsmål måste få hjälp att öppna avdelningsdörrarna om de inte klarar det själva.
Efter tillsynsbeslutet har boendets personal fått en repetitionsutbildats i skydds- och begränsningsåtgärder, vad de innebär och hur de ska användas. Nattpersonalen ska utbildas och handledas av förvaltningens demenssjuksköterska, och en ny handlingsplan ska öppna för nya arbetsformer med brukarnas behov i centrum.