Pensionsförslaget risas och rosas

Meningarna går isär om det nya pensionsålderssystemets förträfflighet. "Hållbart" och "realistiskt", tycker bankexperten. "Åt fanders", heter det från fackligt håll.

Katrineholm2013-04-11 08:00

På tisdagen presenterades utredningsförslaget om en höjd, rekommenderad, pensionsålder. Det väntas utmynna i ett riksdagsbeslut och en lagändring som i vissa delar börjar gälla från 2015.

Kontentan av pensionsåldersutredningen: vi ska arbeta länge och ta ut pensionen senare.

- Många kommer att bli realistiskt överraskade av pensionsbeskedet, när de inser att de måste jobba längre.

Det säger Birgitta Bäckman, försäkringsspecialist vid Sörmlands sparbank i Katrineholm. Hon är positiv till den nya modellen, som bygger på en riktålder som följer med medellivslängden uppåt.

- Det gör systemet mer ekonomiskt hållbart att det utgår från vår faktiska livslängd. Därmed blir löftena i pensionsbeskeden inte lika missvisande som de kan bli i dag.

Enligt Bäckman är förändringarna i systemet en naturlig följd av att vi blir både äldre och friskare. Samtidigt ökar antalet äldre i samhället i förhållande till dem som arbetar. Utan en systemförändring blir försörjningsbördan för icke-pensionärerna i framtiden ohållbart tung – och pensionerna för låga.

Det är mot den bakgrunden utredningen har gjorts. Grundbulten i reformen är att förmå svenskarna att arbeta längre. Är du i dag yngre än 57 år, måste du i det nya systemet arbeta till 67 för en rimlig pension.

- Det är en inte alls enkel förändring. I dag får många människor inga jobb när de blir lite äldre. Därför måste arbetsmarknaden stuva om lite. Vilket är alternativet? undrar Bäckman.

Claes Holm, ordförande i LO-facken i Katrineholm, tycker att utredningsförlaget är "alldeles åt fanders". Han har ett alternativ.

- Vi måste sträva efter bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor, så att vi på så sätt både kan jobba längre och sedan bli aktiva och friska pensionärer.

I metallindustrin, där Holm själv arbetat, når många förvärvsarbetare sin smärtgräns redan före 60 års ålder. Att tvingas arbeta ännu längre ter sig för Holm som absurt.

- Man försvårar för dem som tar slut fysiskt att på ett värdigt sätt räcka till pensionsåldern.

Också inom vården utförs tunga och stressiga arbeten i hårt slimmade organisationer. Ulla Jordán, länsordförande i Vårdförbundet, är tveksam till att den genomsnittliga sjuksköterskan orkar förlänga sitt arbetsliv för pensionsnivåns skull.

- Det är i dag alldeles för tufft ute på vårdavdelningarna. Vi har en stor grupp som knappast orkar jobba till 65.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om