Påverkas vattnet av milda vintrar?

Våren är här och det är redan vattenbrist i delar av landet. Men i Katrineholm är det ingen fara.

Katrineholm2016-03-17 16:12

– Här ser det fortfarande bra ut. Men så pumpar ju vi också upp så mycket vatten som vi behöver från sjön, säger Marie Norén, produktionschef på Sörmland vatten.

I sydöstra delarna av landet är det däremot historiskt låga grundvattennivåer just nu, bland annat i Böda på Öland och i Ronneby i Blekinge. I vanliga fall brukar grundvattennivåerna vara som lägst här under augusti till september.

I Katrineholm tas råvaran till dricksvattnet från ytvattnet. Hälften av allt vatten som används till dricksvatten i Sverige kommer från ytvatten, det vill säga sjöar eller rinnande vattendrag.

I Katrineholm tas råvattnet från sjön Viren. Det pumpas upp och filtreras i en grusås för att sippra vidare ner till ett grundvattenmagasin. Den konstgjorda grundvattenbildningen kallas infiltration.

– På så sätt så kan vi ju reglera vår grundvattennivå, säger Marie Norén.

En vattendom reglerar hur mycket vatten som Sörmland vatten får ta från sjön. Än så länge är man långt ifrån max.

Hur påverkas vattenmängden av våra numera ganska snöfattiga vintrar?

– Jag tror att vi får igen det på att det är oerhört mycket regn på hösten istället, säger Marie Norén.

För att nivåerna ska uppgå till det normala i söder krävs mycket regn, så snart som möjligt. För när våren är igång tar växterna upp en hel del av nederbörden. Dessutom dunstar vattnet i värmen.

Om allt kommunalt dricksvatten som produceras fördelas på alla användare förbrukas cirka 280 liter per person och dygn. Varje år distribuerar Sörmland vatten cirka sex miljoner kubikmeter vatten till sina kunder, detta motsvarar cirka 58.000 badkar vatten varje dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om