Under onsdagen omhäktades två personer, en man och en kvinna, misstänkta för synnerligen grov misshandel i form av könsstympning. De har redan suttit häktade i en månad och nu har åklagarna ytterligare en månad på sig att utreda det misstänkta brotten. Den 19 mars ska nästa omhäktningsförhandling hållas, om inte utredningen lett till åtal eller de misstänkta släppts före det.
Brottet eller brotten ska ha skett i Katrineholm under sommaren för några år sedan, efter att en flicka kom in på akuten med svåra skador, som hon själv och paret som nu häktats, påstod uppstått vid en cykelolycka. Vårdpersonal fattade misstankar och ansåg att ingenting tydde på att flickan skadats vid en olycka. Efter det inleddes en polisutredning om den misstänkta könsstympningen. Den lades ned omkring nio månader senare, men har nu återupptagits.
Vice chefsåklagare Ola Folkesson vid åklagarkammaren i Nyköping har tillfälligt hand om ärendet, i ordinarie åklagares frånvaro, men han är förtegen både om utredningen och brottet.
– Utredningen går framåt. Men jag väljer att med hänsyn till att det är unga personer inblandade inte gå in närmare på vad som gjorts och ska göras, säger han.
Han vill inte heller kommentera om det är en eller flera flickor som utsatts för könsstympningen eller om några erkännanden gjorts.
– Jag kan inte kommentera vad målsägande, vittnen eller misstänkta sagt.
Mycket arbete i utredningen återstår, säger Ola Folkesson.
– Det fanns en tidigare utredning och det är ett gediget utredningsmaterial som måste kontrolleras, så att inga uppgifter fallit i glömska. När man ska ta fram uppgifter om vad som hände då är det ett annat arbete än att ta fram uppgifter om saker som hänt 2025.
Han kan inte alls svara på om utredningen kommer att vara klar till den 19 mars.
Vid kvinnlig könsstympning skärs offrets könsdelar bort. Det finns flera varianter av stympningen med olika grad av stympning, men samtliga är totalförbjudna i Sverige sedan 1982. Enligt UNICEF är könsstympning vanligast i Somalia, där Unicef beräknar att 97 procent av flickorna utsatts, följt av Guinea, Djibouti och Mali. UNICEF skriver också att det inte finns skriftligt stöd för sedvänjan i någon religion.