– Vi har mer pengar för hemtjänst än utföraren begär att få betalt, förklarar Ulrica Truedsson (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden det paradoxala förhållandet.
Lagen om valfrihet, Lov, innebär att brukaren kan välja kommunal hemtjänst eller hemtjänst utförd av ett privat företag. Såväl den kommunala hemtjänsten, som kallas intern, som privata utförare (externa) får betalt för det som utförs enligt ett visst system.
– Just nu är prognosen att vi kommer att gå ut med ett plusresultat, samtidigt som den kommunala hemtjänsten går ut med ett minus. Vi räknar med två miljoner i överskott, säger Truedsson.
De timmar som utförs måste rapporteras in framhåller hon.
Är det ett lyckat system?
– Jag tror att brukarna tycker att det är lyckat att få möjligheten att välja vem de vill ska vara utförare.
Om systemet som sådant är lyckat svarar inte Ulrica Truedsson på.
– Någon sådan utvärdering är inte gjord, så det tänker jag varken säga ja eller nej på.
Hon beklagar att personalen har en stressig arbetssituation.
– Jag tycker att det är jätteolyckligt att personalen känner sig stressad. Det är ingen bra arbetsmiljö, det måste vi arbeta med.
Det pågår en översyn av hemtjänsten.
– I februari tog vi ett beslut att genomlysa hemtjänsten. Förvaltningen tittar på sådant som har vi rätt styrmodell? hur fungerar styrningen? Man tittar på olika saker för att få en bra bild.
När ska översynen vara klar?
– Tanken är under våren.
Kommunstyrelsens orddförande Göran Dahlström (S) framhåller att vård och omsorg varje år får mer pengar, eftersom de äldre blir fler, äldre, och mer hjälpbehövande.
– De insatser som är beslutade, de ska utföras, på den tid som är bestämd. Det får inte hända att det inte blir så, och det är chefernas ansvar att se till att det blir så, säger Dahlström.