Att inte låta narkosläkare på Kullbergska stabilisera svårt sjuka patienter, för att minska en risk för dödsfall eller vårdskada, anser överläkare Elisabet Blix, på anestesikliniken på Kullbergska vara ett märkligt resonemang från de "administratörer" som nu valt att göra en riskanalys av narkosberedskapen på akuten.
Blix menar att flera saker tyder på att vården borde ges på Kullbergska istället för att de svårast sjuka ska köras till andra sjukhus. Hon säger att risken för dödsfall eller skador ökar ju längre transporterna är samt att kompetensen faktiskt är högre på Kullbergska än på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Risken för dödsfall i samband med narkos vid rutinmässiga ingrepp har till och med varit högre vid Mälarsjukhuset än på Kullbergska under de senaste fem åren, menar Blix.
Monica Johansson (S), ordförande i landstingsstyrelsen, säger att hon som lekman inte tänker gå in i någon polemik med Elisabet Blix som är läkare.
– Då rekommenderar jag Blix att vända sig till chefsläkaren Svante Sjöstedt för att få med synpunkterna i riskanalysen, säger Monica Johansson.
– Det här handlar inte om att det finns en dold agenda utan utgår precis från saker som har hänt. Vi har en skyldighet enligt lag att se över vår verksamhet när vi fått avvikelserapporter, det görs hela tiden inom kommunens vård, säger Monica Johansson.
– Det handlar ju om att trygga patienterna så att man ger en säker vård. Det är inte vilka tjänstemän som helst som har lyft upp den här frågan, de är narkosläkare och sjuksköterskor med mycket lång erfarenhet i yrket, säger Monica Johansson.
Hur går snacket bland politikerna angående narkosberedskapen på Kullbergska?
– Vi gör varken det ena eller det andra. Vi ska invänta riskanalysen och se vad den visar på. Ska någon förstärkning göras eller är det så att ett prio 1-larm ska gå direkt till ett annat sjukhus, jag vet inte det. Men vi har en skyldighet att se över verksamheten.