Osäkerhet kring framtida tågtrafik

Färre regionaltåg kan stanna i Katrineholm framöver. Orsaken är att det är fler operatörer som vill köra på västra stambanan. Alla tåg får helt enkelt inte plats.

Katrineholm2013-06-11 17:00

Trafikverket går just nu igenom den så kallade tågplanen för nästa år. Många aktörer vill in på spåren och det blir, kort och gott, för trångt på vissa platser.

En ort som kan få färre tågstopp är Katrineholm.

- Man sitter med simuleringar för tågen just nu, men än så länge vet man inte hur och om de påverkas, säger Helena Ekroth, myndighetschef på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet,

Det är Trafikverket som till sist beslutar vilka operatörer som får köra sina tåg på järnvägsnätet. Men innan det slutliga beslutet tas förs diskussioner med de inblandade aktörerna, förklarar Jonas Westlund, som är chef för försäljning på Trafikverket och som arbetar med tågplanen.

Eftersom operatörerna har ansökt om att få köra fler tåg på västra stambanan än vad som får plats har Trafikverket föreslagit att bland annat SJ-regionaltåg ska strykas.

- För att vi ska ha något att utgå ifrån i våra diskussioner, tar Trafikverket fram förslag, säger Jonas Westlund.

Inför den kommande tågplanen har det kommit in nya ansökningar om att få köra fjärrtåg mellan Stockholm och Göteborg. En av operatörerna har enligt Jonas Westlund planer på en ganska omfattande trafik på denna sträcka med start i augusti 2014. Om dessa tåg ska kunna få köra, krävs att andra tåg dras in.

Ett av förslaget är att skära ner på SJ:s regionaltåg mellan Gävle och Linköping.

Däremot finns det i dagsläget inget förslag om att minska trafiken på den så kallade Sörmlandspilen mellan Stockholm och Hallsberg över Vingåker, Katrineholm, Flen och Gnesta.

- Vi har inte tittat särskilt på Sörmlandspilen just nu, säger Jonas Westlund.

Men det innebär inte att Sörmlandspilen är fredad. Hur tågplanen till sist kommer att se ut går helt enkelt inte att säga i dag.

När Trafikverket ska bestämma vilka tåg som får köras ska en beräkning göras av den samhällsekonomiska nyttan. Hur en sådan beräkning slår mot de tåg som i dag stannar i Katrineholm återstår att se.

I slutet av juni skickas Trafikverkets förslag till ny tågplan ut på remiss. I början av augusti ska remissvaren ha kommit in till verket, och den 20 september fastställs tågplanen.

Den sörmländska ort som ser ut att kunna drabbas hårdast av den nya tågplanen är Gnesta. Enligt Trafikverkets förslag ska SL:s pendeltåg mellan Gnesta och Järna dras in. Därmed skulle möjligheten försvinna att åka pendeltåg från Gnesta till Södertälje och Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om