Den 26 november, korsningen Trädgårdsgatan–Fågelvägen. Klockan är 03.55 när en förbipasserande väktare lägger märke till rök mot industriområdets himmel.
Han slår larm, skyndar ur bilen och klipper upp grinden från Fågelgatan. Snart badar Öster i blåljus.
Det var upprinnelsen till den massiva insats som Västra Sörmlands räddningstjänst fick göra för att stoppa förloppet i den största industribranden i stan sedan Pumpen i januari 2014.
När de första brandmännen rullade in på området syntes lågor genom fönstren i Byggtekniks lager. Röken från bildäcken där inne var kraftig, fönsterglas splittrades av hettan. Risken för en gasolexplosion var stor.
Klockan 04.05 arbetade brandpumparna för fullt. Lagerbyggnaden brann dock till stora delar ner, vilket drabbade ytterligare tre företag. Men räddningsstyrkans 20 brandmän lyckades med vatten och rökfläktar rädda de intilliggande byggnaderna och en uppställningsplats för bilar, båtar och husvagnar.
Med hjälp av sand förhindrades också elden från att sprida sig till ett lager med 80 ton PVC-plast. Hade den fattat eld, skulle giftig rök ha kunnat sprida sig över stadsdelen.
Branden var under kontroll inom tre timmar, men insatsen pågick fram till 18. När den nu summeras i räddningstjänstens rapport, bedöms den i stort ha genomförts bra.
Där finns några plumpar i protokollet: staben byggdes upp i senaste laget, en pump havererade och brandmännen arbetade onödigt länge på taken. Å andra sidan lovordas den kvicka uppstarten, uppdelningen i sektorer och nyttan av extra insatsledare.
Tidigt spekulerades i att brandorsaken kunde vara ett elfel. Det florerade också rykten om att den mänskliga faktorn haft ett finger med i spelet.
Rapportens slutsats är dock: orsaken är okänd.
– Jag tror att det kommer att stanna vid det, säger Marcus Asplund som ansvarar för VSR:s olycksutredningar.
Han har inte fått i uppdrag att utreda brandorsaken närmare, men tror att det skulle vara möjligt att komma närmare ett sannolikt upphov till elden.
Polisen har hållit öppet för en förundersökning men går inte vidare efter att ha läst räddningstjänstens insatsrapport. Där hade behövt finnas åtminstone en antydan om en orsak med brottsligt uppsåt.
– Men vi har ingen konkret misstanke om brott alls, säger Klas Pettersson vid utredningsenheten.