Tanken med värderingsövningen, där eleverna fick sina olika roller, var att skapa en förståelse för hur olika förutsättningar människor i världen kan ha.
Övningen gick ut på att eleverna, i sina roller, skulle tänka efter hur väl olika påståenden stämde in på dem. Uppställda på en rad skulle de ta ett steg fram om de till exempel inte var rädda att bli attackerade eller trakasserade på gatan. Andra tankar att ta ställning till var om de upplevde att deras åsikter betydde något, och om de hade goda chanser att få jobb.
Längst bak, när övningen var slut, stod den 40-årige hemlösa mannen. Längst fram återfanns en ordförande i ett politiskt ungdomsförbund.
Effektiv övning, tyckte bland andra Lukas Thollander, Julia Jakobsson och Ellen Nilsson på samhällsvetenskapliga programmet:
– Man får ett annat perspektiv och det kan leda till att man hjälper andra mer. Man kanske tänker en del på de mest utsatta men inte alltid på alla andra som också har sämre förutsättningar, menade de.
Eleverna fick också jobba med konflikten i Syrien genom grupparbeten där de skulle komma fram till förslag på hur konflikten skulle lösas.
Bakom arrangemanget stod lärarna Diyana Shabo och Åsa Thorell-Russell som gärna ville ta tillfället i akt att fokusera på medmänsklighet.
– Vi är båda nya lärare här och tycker om att göra roliga projekt. Och vi vill få upp ögonen på ungdomarna. Det är lätt att till exempel Syrienkonflikten går dem förbi, men vi vill att de funderar.