Ombyggd och uppfräschad sjukhusrestaurang

Strax före lunch på tisdagen återinvigdes restaurang Josefin på Kullbergska sjukhuset efter ombyggnaden. Nu kan man ta för sig av buffé.

Resturang Josefin 2 RC 140225.jpg

Resturang Josefin 2 RC 140225.jpg

Foto:

Katrineholm2014-02-25 19:30

Personalen stod uppställd, ledningen för landstingsservice var på plats, snittar frestade i entrén, och hugade matgäster väntade på öppningen.

Ewa Callhammar (FP), ordförande i Landstingsservice AB hade äran att klippa det symboliska blågula bandet efter några inledande ord. Personalen fick beröm från styrelsen och maten hyllades.

— Maten här är suverän, och den är otroligt viktig. När det gäller patienternas mat är det en hel vetenskap. Maten är en del av tillfrisknandet, sa Callhammar.

Maten som lagas på Kullbergska sjukhuset har papper på sin förträfflighet. Landstinget Sörmland fick förra året, tillsammans med sjukhusen i Ystad och Växjö, utmärkelsen Sveriges bästa sjukhusmat.

Nu är lokalerna ombyggda och uppfräschade och utbudet av det som serveras utökat. Varje dag finns två dagens rätt, soppa samt vegetariskt, dessutom kockens special. Den som vill kan få laktosfri mat. Därtill finns råkostbuffé.

Tidigare fick man maten upplagd på tallriken. Nu plockar man själv på det man vill ha.

Hur är det med smittorisk, restaurangen finns ju ändå på ett sjukhus, kanske någon undrar. Thérése Aspelund Bergström, VD för Landstingsservice AB, framhåller att hygienkraven är höga, både på restaurangen och vad gäller sjukvårdens personal som kommer för att äta.

— Städningen ligger under köket. För att städa kök måste man ha särskild utbildning, understryker hon.

Matgästerna kommer både inifrån sjukhuset, personal och allmänhet på sjukhusbesök, eleverna på vårdskolan äter där, och inte minst är maten omtyckt av lunchgäster som inte har direkt anknytning till sjukhuset.

Rolf Sundqvist är en av stammisarna.

— Jag sitter vid "gubbordet", berättar han och skrattar.

— Vi är ett gäng på en tio personer. Jag har bara en katt hemma. Jag tycker det är bra här. Man får mat, och så håller vi reda på varann och så löser vi dagens problem.

Birgit Pettersson handlade matlådor och tog med sig, och konstaterade nöjt att nu hade hon mat för tre dagar ordnad.

Restaurang Josefin sysselsätter 14 personer. Daniel Magnell ansvarar för köket och han är nöjd med det nya.

— Jättekul är det. Vi har väntat ett tag. Skönt att det är klart. Det var lite nedgånget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om