Ökat personfokus för bättre vård

Med patienternas personliga önskemål som styrmedel ska vårdcentralen Lindens diabetesvård bli både bättre och mer effektiv.– Det är inget dagsländeprojekt utan en ordentlig framtidssatsning.

Katrineholm2016-03-16 05:30

Det säger verksamhetschefen Helena Gustafsson om vårdcentralens delaktighet i projektet Personcentrerad vård.

I alla Lindens väntrum står nu "tyck till"-lådor av kartong och väntar på att fyllas med synpunkter om vården. Lådorna riktar sig specifikt till vårdcentralens cirka 1 000 patienter med diabetes typ 2 – och till deras anhöriga.

Lådorna är ett sätt för målgruppen att vidarebefordra sina åsikter om hur vården, besöken och sjukdomsinformationen fungerar och hur kontakterna med vårdpersonalen upplevs.

– Dessa synpunkter, tankar och funderingar blir själva grunden för vårt fortsatta arbete, säger sjuksköterskan och hälsorådgivaren Maria Jernsdotter Björklund som är Lindens projektledare för Personcentrerad vård.

Även konkreta frågor om sjukdomen kan ge personalen nyttig input. Björklund läser en kommentar från en patient:

– "Det är väl ingen fara, jag känner ju inte av mitt höga blodtryck". En sådan synpunkt kan vara en signal på att vi behöver vara mer grundläggande i vår information.

Linden är en av vårdcentralerna som deltar i landstingets satsning på personcentrerad vård av kroniska sjukdomar. I Katrineholm är det diabetesvården och dess patienter som står i fokus.

Björklund och hennes team – en läkare, en diabetessköterska, en dietist, en sjukgymnast och deras enhetschef – vet egentligen inte så mycket om vad patienterna tycker om vården. Personalen kan ibland känna att ramarna är alltför stela och inte ger tillräckligt utrymme för mer personligt anpassade lösningar.

För att kunna förbättra och effektivisera vården är det förstås a och o att veta vad patienterna efterfrågar.

– Förr i tiden pratade vi i vården om "hjärtat på sal 3" eller "njuren på sal 5". Sedan började vi prata om patienten, för vi kan inte bara se sjukdomen. Nu utvecklas detta ytterligare till att inte bara se en patient med en sjukdom utan att se den enskilda personen, säger Maria Jernsdotter Björklund.

Projektet har ett tydligt uppdrag från landstingsledningen, vilket hon tycker är ett bra stöd.

– Det är ingen revolution som ska göras. Men vi kan åstadkomma förändringar utifrån personens önskemål och sedan utvärdera hur det fungerar.

Fram till sommaren samlas synpunkterna in, via fler kanaler än "tyck till"-lådorna. Vårdcentralen bjuder in till öppet hus den 6 april och hoppas då på ännu fler synpunkter. Patienterna erbjuds därtill att skriva besöksdagböcker, anonymt om de så vill. Planer finns också på att genomföra ett antal djupintervjuer.

– Det här är ett unikt tillfälle för patienterna att vara med och utforma sin egen vård, menar dietisten Joakim Lund men flaggar för att vården inte kan individualiseras in absurdum.

Projektet ska dock till exempel kunna öppna nya vägar för kommunikation mellan patienter och vårdpersonal.

– Det är en sak: att som patient kunna få styra lite mer över hur ofta och när man vill ha vår hjälp, säger Lund.

– Det finns säkert stora skillnader mellan åldersgrupperna. Ett IT-stöd kanske inte passar den som är 90, medan yngre patienter kanske vill prata med läkare eller sköterska via Skype, säger projektledaren.

Under hösten ska synpunkterna mynna ut i några skarpa förslag i linje med projektets målsättning.

– När vi "personcentrerat" oss kommer vi att kunna använda våra resurser på ett klokare sätt. Vi lyckas också göra resan genom vården smidigare för personer med diabetes, säger Maria Jernsdotter Björklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om