Ökad risk för psykisk ohälsa i lärarkåren

Nu gör lärarfacken gemensam sak i kampen för att minska lärarnas arbetsbelastning. De berättar om allt fler långtidssjukskrivningar och om lärare som slutar.

Katrineholm2013-03-11 17:35

Så sent som i december förra året kom en skrivelse till bildningsförvaltningen från Bo Sundahl, lokal ordförande tillika huvudskyddsombud i Lärarförbundet. Han ville göra arbetsgivaren uppmärksam på att många medlemmar är slutkörda.

Nu har huvudskyddsombuden för Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund i Katrineholm tillsammans gjort ännu en skrivelse. Den här gången handlar den om medlemmarna vid Katrineholms 6-9-skolor. Facken vill lyfta fram att lärarkåren är på väg in i ett läge där risken för psykisk ohälsa är stor.

Huvudskyddsombuden räknar upp sex långtidssjukskrivna medlemmar och sju som hittills har sökt sig till andra jobb samtidigt som fler tänker göra dem sällskap. Arbetsuppgifterna kan inte längre göras inom arbetstidens ram vid arbetstoppar och korttidssjukskrivningar blir vanligare, påpekar facken. De vill att arbetsgivaren gör en prioriteringslista över vilka arbetsuppgifter som kan tas bort när arbetstiden inte räcker till. De vill också se ett utkast till förslag på lösningar inom en månad.

Med skrivelsen bifogas en beskrivning över läget på Tallåsskolan, Södra skolan och Nyhemsskolan. Bland annat framhålls att enbart arbetet med de skriftliga omdömena tar cirka 100 timmar per termin. Till det kommer mängder av arbetsuppgifter utöver själva planeringen och genomförandet av lektioner.

Carina Björk Andersson (FP), 2:e vice ordförande i bildningsnämnden, har när KK når henne inte hunnit läsa skrivelsen själv. Men hon säger att hon inte är förvånad över fackens oro.

- Med tanke på de ekonomiska åtstramningarna är det inte konstigt om det har kommit till en gräns när det inte går längre.

Anneli Hedberg (S), nämndens ordförande, säger att hon har full förståelse för hur lärarfacken upplever läget.

- Jag vet att lärarna sliter hårt, säger hon.

Samtidigt tycker hon att situationen främst är ett nationellt bekymmer, bland annat orsakat av de ökade kraven på elevdokumentation.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har aviserat lättnader i arbetsbördan, och Katrineholms kommun har redan pilotprojekt i gång där administratörer avlastar lärarna.

Carina Björk Andersson säger att hon gärna ser mer av sådana lösningar, oavsett vilka förslag som regeringen kommer med.

- Man behöver inte vänta.

I lärarfackens nulägesbeskrivning för Tallåsskolan, Södra skolan och Nyhemsskolan kan läsas, att mentorsarbetet har blivit allt mer omfattande de senaste åren. De sociala problemen har ökat, upplever lärarna, som ofta förväntas vara kontaktbara för föräldrar från sju på morgonen till 21 på kvällen, alla dagar. Mentorer får göra allt från att coacha föräldrar till ha kontakt med socialtjänst, elevhälsa och polis. "Mentorsuppdraget har alltså vuxit från coach till att även vara sammankallande, administration, dokumentationsansvarig, informationsansvarig och arkiverare", skriver lärarfacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om