Det finns allmänintresse i hur kommunen använt över 870 000 kronor av skattemedel för att köpa ut anställda. Dessutom har man skrivit avtal om sekretess, där de utköpta, liksom kommunen, förbjöds berätta om överenskommelserna för andra än fackombud och närstående.
När Katrineholms-Kuriren begärde ut information om utköpningarna hänvisade kommunen till personaladministrativ sekretess, när det gällde allt utom själva summorna.
Då överklagade tidningen kommunens beslut och i maj beslutade kammarrätten i Jönköping att tidningen har rätt att ta del av avtalen med de utköpta.
– Kommunen bryter inte sin tystnadsplikt utan tvingas därtill eftersom den gjort en felaktig bedömning i sekretessfrågan. De som blivit utköpta har heller ingen tystnadsplikt om det som härrör sig till överenskommelsen om anställningens upphörande eftersom detta blivit offentligt i och med Kammarrättens dom. konstaterar Per Hultengård, chefsjurist vid TU, Tidningsutgivarna.
Varför sluter kommunen ogiltiga sekretessavtal?
– Det är brukligt att så gott det går försöka skydda tredjepart, såsom familj och närstående. Men som ni vet fungerar det inte, som vi nu fått del av genom kammarrättens dom, skriver kommunens personalchef Mikael Gustavsson i ett mejlsvar till tidningen.