På onsdag, den 21 maj, ska frågan om att sälja lokaler inom Katrineholmsbygdens församling avgöras slutligen av kyrkofullmäktige.
Orsaken till att lokaler måste säljas är att församlingen måste spara flera miljoner på grund av minskade intäkter, som är en följd av att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Sedan Katrineholmsbygdens församling bildades år 2010, genom sammanslagning av flera församlingar, har man förlorat omkring 5 500 medlemmar.
Kyrkorådet, som är församlingens "regering", beslutade vid sitt sammanträde i april att lägga fram ett förslag till kyrkofullmäktige om att sälja Valla kyrka och Sköldinge församlingshem så snart det är möjligt. Rådet föreslår också att Sandbäcksgården ska säljas så snart det är möjligt, ett beslut som dock fattades i oenighet, till skillnad från beslutet om Valla och Sköldinge, enligt protokollet från mötet.
De elva röstberättigade ledamöterna i kyrkorådet röstade om man ville att Sandbäcksgården skulle säljas eller om i stället Nävertorpskyrkan borde avyttras. Omröstningen slutade med sex röster på Sandbäcksgården och fem på Nävertorpskyrkan och församlingens högsta chef, kyrkoherden Ann-Sofie Kamkar, ville ha till protokollet att hon reserverade sig mot beslutet.
Oavsett om Sandbäcksgården eller Nävertorpskyrkan säljs, så kommer det att få stora konsekvenser. Det säger Caroline Wahlström, enhetschef för barn och ungdom inom Katrineholmsbygdens församling.
I dag bedriver församlingen exempelvis "Öppen kyrkis" i Sandbäcksgården, en mötesplats för barnlediga vuxna och barn med lek, fika, samtal och gemenskap. Motsvarande verksamhet bedrivs inte i kyrkans lokaler i Nävertorp, eftersom det konkurrerar med kommunens öppna förskola på familjecentralen i Nävertorp, enligt Caroline Wahlström. Dessutom är det stor skillnad på lokalyta. I Sandbäcksgården finns stora ytor i källarplanet, som i dag används främst i barn- och ungdomsverksamheten. I Nävertorp är övriga ytor betydligt mindre.
– Oavsett vad som beslutas så kommer det att få konsekvenser för bland annat barn och ungdomar. Mitt uppdrag är att lösa det så vi kan möta det behov som finns. I dag är Sandbäcksgården utpekat som ett "ungas kapell", skulle lokalerna säljas så får vi bygga upp en ny verksamhet för barn och unga på andra platser, säger Caroline Wahlström.
Hon säger att det är tuffa beslut som ska fattas och att det är tungt för personalen som arbetar i verksamheterna.
– Vi kommer att behöva tänka nytt, se möjligheterna och hitta nya mötesplatser där Kristus står i centrum. Jag sätter stor tillit till min personal som är väldigt flexibel och förändringsbenägen, säger Caroline Wahlström.
Kyrkans barn- och ungdomsverksamheten i Valla kommer att kunna fortsätta trots att Valla kyrka säljs, men då i församlingshemmet. Där vill man också inrätta en kyrksal för att kunna fira gudstjänster.
– När man jobbar med barn och unga så är miljön viktig, annars kommer de inte. Jag hoppas att våra kyrkopolitiker förstår konsekvenserna oavsett vilka beslut de fattar, säger Caroline Wahlström.
Omröstningen var oerhört jämn i kyrkorådet och er högsta chef reserverade sig mot beslutet. Innebär det att personalen hellre skulle se en försäljning av Nävertorpskyrkan än Sandbäcksgården?
– Nej det skulle jag inte säga. Jag uppfattar det som att det är väldigt kluvet inom personalgruppen, säger Caroline Wahlström.