Oanmäld kontroll hos African kitchen

Kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer gjorde på tisdagen en oanmäld kontroll av den källarlokal på Bjurstorpsgatan, där African kitchen lagar mat.

Katrineholm2013-12-04 20:30

— Vi var där och tittade i går. De vi träffade sa att de har det som ett testkök, de testar sina recept och maträtterna stannar inom gruppen, säger Tone Jansson, en av de livsmedelsinspektörer som var i lokalen.

Mat som inte säljs omfattas inte av lagstiftningen, utan betraktas som om den är lagad i ett privat kök.

Lokalen på Bjurstorpsgatan har inget tillstånd för matlagning för försäljning, men när African kitchens företrädare Judith Johnson sa att maten inte säljs gjordes ingen vidare kontroll av lokalen.

Det är däremot annorlunda om maträtter säljs.

— Alla som bedriver livsmedelsföretag måste vara registrerade. Det är inte tillåtet att släppa ut livsmedel på marknaden, utan registrering, säger Tone Jansson.

Undantag finns, för den som någon enstaka gång bakar eller lagar mat och säljer på till exempel en julmarknad.

Inspektörerna tittade i en frys, där det låg "en hel del färdiga pirogerknyten", enligt tjänsteanteckningarna.

Katrineholms-Kuriren har tidigare i veckan skrivit om köket på Bjurstorpsgatan, som har använts för tillverkning av samosas och annan mat, som sedan sålts. I en konversation på Facebook vill två personer köpa mat, och projektets företrädare Judith Johnson skriver att hon ska samla beställningarna och sedan skicka en bil med "fresh samosas direkt från African kitchen till Stockholm". Johnson erbjuder personerna att också köpa kyckling och chapatis, och skriver att bilen ska stå utanför Åhléns nära T-centralen. Några dagar senare tackar en av personerna Johnson med orden "delicious samosas".

KK ringde Judith Johnson för en kommentar, men fick inget svar på frågan om varför hon säger att man inte sålt mat.

— Jag har inte tid med sånt, jag är upptagen nu, sa Johnson och la på luren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om