Den 1 februari i år upphörde Frida, kommunens verksamhet för våldsutsatta kvinnor och män, efter nästan 18 år. I dess ställe kommer relationsvåldsteamet, ett arbetslag med olika kompetenser inom socialförvaltningens öppenvård.
– Teamet gör det möjligt för oss att bättre samla det förebyggande arbetet. Frida fokuserade till största del på våldsutsatta vuxna, framför allt kvinnor. Men även män och barn är utsatta för våld i nära relationer. Vi finns här för att möta alla, oavsett kön, könstillhörighet och ålder, säger teamets samordnare Evelina Dahlström.
– Samhällets skydd och stöd till våldsutsatta har stärkts. Därmed måste vi haka på och utveckla vår verksamhet, menar rådgivaren Ida Midnattssol.
Teamets uppdrag är att ta ett helhetsgrepp på problematiken med relationsvåld och hedersrelaterat våld. Det inbegriper även ett ökat fokus på dem – företrädesvis män – som utsätter sina nära för smärta, skam och skuld.
– Det spelar ingen roll hur mycket vi gör för dem som är utsatta om vi inte går till roten med våldet, säger Dahlström.
‒Det är alltid utövaren som bär ansvaret för våldet, påpekar rådgivaren Lennart Sannemo som jobbar särskilt med de våldsutövare som vill ha hjälp att ringa in sina problem, bli medveten om dem och hitta lösningar.
Det har gjorts försök förut av öppenvården att förmå våldsutövare att söka hjälp mot sitt beteende. Det har varit ganska fruktlöst. Sannemo och teamet hoppas få hjälp av polisen, som möter offer och förövare i ett tidigare skede.
– Vi vill att polisen redan från början ska ställa frågan om våldsutövaren önskar hjälp.
Insatserna för våldsverkarna är individuella. För de kvinnor, män och icke-binära som utsätts för fysiskt, psykiskt, sexuellt våld eller andra typer av våldshandlingar finns också möjligheten till stöd i gruppsamtal. För dem som vill och orkar kan det öka självkänslan, säger Ida Midnattssol.
– Många har gått på myten att man är misslyckad som person om man utsätts för relationsvåld. I grupp får man uppleva att så inte är fallet – och att man inte är ensam.
Teamet stöttar även barn och ungdomar som utsatts eller på andra sätt drabbats av relationsvåld. För familjebehandlaren Helene Franck handlar arbetet mycket om att öka barnets självkänsla och trygghet och i samtal skingra tankarna från våldet.
– Det är oerhört viktigt att hjälpa barnen att sätta ord på det som hänt.
Teamet bistår offer och förövare för relationsvåld i både Katrineholms och Vingåkers kommuner.