Vid årsskiftet 2014–2015 började det nya garantisystemet att gälla. Det har tillkommit bland annat för att hushåll med försörjningsstöd som enda inkomst ska ha en chans till egna förstahandskontrakt i stället för att hyra av socialtjänsten i andra hand.
Efter drygt ett halvår står det klart att systemet hittills är något av en flopp. Inget privat bostadsföretag har utnyttjat det. Färre än tio hyresgarantier har beviljats, samtliga till kommunens eget fastighetsbolag KFAB.
Hyresvärdarna föredrar i stället de sociala kontrakten när det handlar om att hyra ut bostäder till personer som är skuldsatta, lever på bidrag, har missbruksproblem eller lever med andra sociala svårigheter. Det tror Ulla-Karin Alnebo, verksamhetschef vid socialförvaltningen och t f socialchef.
– Det är bekvämast för hyresvärdarna. Och det är de som äger frågan.
Hyresgarantin innebär att hushållet ges möjligheten att teckna ett eget bostadskontrakt efter att hyresvärden och socialtjänsten kommit överens. Kommunen förbinder sig genom överenskommelsen att under nio månader gå i borgen för hyresgästen. Garantin omfattar fem månadshyror om hushållet får ekonomiska svårigheter.
Kommunens försök att intressera de privata bostadsföretagen för denna möjlighet har dock ännu varit lönlösa. Ulla-Karin Alnebo tror att det beror på att garantin uppfattas som svag.
– Jag har själv träffat en hyresvärd som tyckte att garantin är otillräcklig. Uppstår problem när garantin löpt ut, blir de ju upp till hyresvärden att lösa.
Fortfarande sitter socialtjänsten med cirka 85 sociala kontrakt som inte har kunnat omvandlas till förstahandskontrakt. Med socialt kontrakt menas att kommunen tecknar avtal med bostadsföretaget och hyr ut bostaden i andra hand till personer som omfattas av socialtjänsten.
Detta vill kommunens politiker så långt det är möjligt komma ifrån, i de fall där hushållen faktiskt har förmågan att klara sina boendekostnader.
– Men vi har fortfarande väldigt många kontrakt och hade hoppats att fler av dem i stället skulle omfattas av garantin, konstaterar Alnebo.
Sociala kontrakt är heller inte längre reserverade för människor med social problematik. Enligt färska siffror från Boverket har antalet kontrakt under de senaste tre åren ökat till 18 000 per år i landet. Det blir allt vanligare att socialtjänsten hyr ut i andra hand till personer bara för att dessa inte lyckas få in en fot på bostadsmarknaden.
– Det är svårt för många i dag att få en bostad även om man lever ett ordnat liv, säger Alnebo som ser samma tendens i Katrineholm.