Nytt hot mot Kullbergska

Viktig sjukvård riskerar att försvinna från Kullbergska. Nu pratar man om att lägga ner anestesijouren. Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) är dock noggrann med att påpeka att det inte handlar om någon första spik i Kullbergskas kista.

Ewa

Ewa

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2016-02-19 13:40

Vid 13-tiden på fredagen samlades berörda parter till ett möte för att i ett första skede prata om för- och nackdelar med en eventuell nedläggning av anestesijouren.

– Vi ska se över om det överhuvudtaget är möjligt. Och det är inte omöjligt att vi kommer att ha olika åsikter, säger Dan Hegewald, överläkare och verksamhetschef för medicinkliniken.

Anestesijouren är exempelvis redo om en patient drabbas av hjärtstillestånd eller andra livshotande tillstånd.

– Anestesijouren fungerar som brandkåren i det hela. När det brinner behöver man ha dem där, säger Hegewald.

Den som transporteras med ambulans till sjukhus kan givetvis köras direkt till ett annat sjukhus än Kullbergska.

– Men alla kommer inte till sjukhus i ambulans och en del blir sjuka på sjukhuset, menar Hegewald som är emot en nedläggning.

Finns det en risk att Kullbergska inte kommer att ha någon akutsjukvård i framtiden?

– Det är en gradfråga. Men framför allt en säkerhetsfråga. För att inte ta risker skulle man behöva skicka fler patienter vidare och skicka dem tidigare, fortsätter Dan Hegewald.

Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) säger att det absolut inte handlar om att sjukhuset är på väg mot en nedläggning.

– Vi skulle aldrig ha investerat alla de pengarna på sjukhuset som vi har investerat om det fanns sådana planer, säger hon.

Hon tycker att det absolut viktigaste är att man har en hög patientsäkerhet på Kullbergska. 

– Så som jag har fått det förklarat för mig handlar det här om de absolut svåraste patienterna, de som kommer in via prio 1-larm. Det handlar om ett fåtal patienter. Alla andra som söker vård ska få samma vård som i dag. Så det här är inga gigantiska förändringar, säger hon.

Hon tycker inte att det är ett steg i fel riktning.

– Absolut inte. Vi ska utveckla verksamheten och vi måste titta på patientsäkerheten. Men man har bekymmer. Man har sett att det finns brister i patientsäkerheten i prio 1-larmen i dag.

– Några tror nog att nu är det första spiken i kistan för Kullbergska. Men det är det inte. Det handlar om att ta ansvar, att utveckla och säkra vårt fina sjukhus, säger Monica Johansson.

Anestesijourens vara eller icke vara har varit återkommande under många år. Men hittills har man fått backa med nedläggningsförslagen av just säkerhetsskäl.

– Jag tror att man behöver sätta sig ner och hitta formen av en gemensam bild av det hela. Sedan behöver man göra en riskanalys, säger Dan Hegewald.

Han ser gärna att den nya divisionschefen för medicin, som tillträder den 1 maj, också är en del av detta.

– Det här är inget som kommer att ske i dag eller i morgon. Om det sker, så sker det under planerade former.

– Lägger man ner anestesijouren så lägger man i mina ögon ner akuten och då blir det en nattöppen vårdcentral.

Det säger kommunens oppositionsråd Ewa Callhammar (FP). Hon menar att det är långt ifrån alla patienter som kommer med ambulans till sjukhuset.

– Människor söker akut vård i luckan, man kommer dit med barn som har andnöd. Det finns prio 1-fall som måste in och stabiliseras innan de kan åka vidare, säger hon.

Vid det här laget har hon börjar tappa räkningen på hur många gånger hon tagit upp kampen för Kullbergska. 2003 var hon med och samlade in 40.000 namnunderskrifter i protest mot bland annat en nedläggning av anestesijouren.

Men om man inte kan garantera säkerheten på sjukhuset?

–  Då får man bygga upp verksamheten så att man kan göra det, säger Ewa Callhammar.

Kommunalrådet Göran Dahlström (S) har också tagit del av förslaget.

– Jag vet att man diskuterar säkerheten för de människor som är väldigt svårt sjuka. Och patientsäkerheten är det allra viktigaste. Om man av säkerhetsskäl vill skicka fler patienter i ambulans till andra sjukhus då tycker jag att det är rätt, säger han.

Du känner dig inte orolig?

– Jag hoppas att man gör det man gör för patienterna, för att vi ska få den bästa vården. Beroende på vad man kommer fram till i den frågan ber jag att få återkomma med en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om