Kaniner i Katrineholm smittade – djurägare varnas

Två vildkaniner har hittats med kaninpest i centrala Katrineholm.
Nu vill Länsstyrelsen varna kaninägare i kommunen.
– De flesta som smittas överlever inte, säger länsveterinär Karin Rejnö.

Tamkaniner i en utehage. Arkivbild.

Tamkaniner i en utehage. Arkivbild.

Foto: Mickan Mörk/TT

Katrineholm2025-03-06 11:27

Den första kaninen, som hittades för några veckor sedan, skickades till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala. Det var P4 Sörmland först med att rapportera om. I måndags bekräftade de sjukdomen. Kommunjägaren Björn Granquist var den som avlivade och skickade in kaninen.

– Den hittade jag vid SKF och sen fick jag ett tips om en annan kanin bortanför SKF, vid tågspåret. Jag rapporterade in den också till SVA men vi kom överens om att inte skicka in den för den såg ut att ha samma symptom. Så det är förmodligen två fall. Sen fick vi ett tips om en tam kanin som var sjuk också, men den visade sig ha syfilis, säger han.

undefined
Björn Granquist, kommunjägare.

Enligt länsveterinär Karin Rejnö är kaninpest något att ta på allvar.

– Det är en väldigt smittsam sjukdom och viruset är väldigt duktigt på att leva i miljön, så finns det en kaninpopulation i närheten kan fler insjukna och dö. Det är en sjukdom med väldigt hög dödlighet, de flesta som smittas överlever inte, säger hon.

Det finns även fall där harar har fått sjukdomen, men annars smittar kaninpesten främst mellan kaniner.

– Tamkaniner är lika mottagliga för den här smittan. Nu börjar våren komma och man börjar ta ut sina husdjur. Finns det mycket vildkaniner i området ska man vara försiktig, det smittas genom kontakt mellan kaniner eller om den vistas på ett ställe där det finns smitta. Det kan också smittas genom insekter. Så ett effektivt sätt att skydda dem är att ha dem inne, men det finns också ett vaccin man kan prata med sin veterinär om.

undefined
En vildkanin med myxomatos, även kallat kaninpest.

Enligt kommunjägare Björn Granquist är kaniner, till skillnad från mycket annat vilt, lovliga att skjuta året runt.

– Så jag håller efter den där stammen så mycket jag kan. 2023 sköt jag nästan 100 stycken och förra året kanske ett 30-tal. Den här vintern har inte varit så kall så jag förväntar mig en stor tillväxt. Men jag har bara jakträtt på kommunens mark och inte på privata tomter, så ring in eller gör en felanmälan på kommunens app så kommer jag och tar hand om det, säger han.

Karin Rejnö vill också skicka med ett tips för om någon i allmänheten stöter på döda kaniner.

– Hittar man döda kaniner i det vilda ska man rapportera det till kommunen så gör de bedömningen om man ska skicka in djuret för analys. Vi kan bara informera om att man ska vara försiktig. Sen är det upp till kommunen att besluta om man ska skjuta av vildkaniner.

Vad är kaninpest?

Kaninpest orsakas av myxomavirus och drabbar både vilda och tama kaniner. Vanliga symtom är en varig ögoninflammation med svullnader runt ögon, och svullnader på könsorgan och öronen. Sjukdomen finns främst i södra Sverige men även i kolonier av vildkaniner i andra delar av landet, och förekommer året runt.

Kaniner blir smittade med viruset genom direktkontakt med smittade individer, indirekt kontakt med smittade föremål och genom kontakt med insekter som bär på viruset. Inkubationstiden är vanligen tre till fem dagar men kan vara upp till tre veckor.

Det första symptomet är ödem (inflammation i ögats bindhinna) som snabbt blir värre och ett segt, vitaktig sekret rinner från ögat. Kaninen får nedsatt allmäntillstånd, vill inte äta och kan få hög feber där 42 grader inte är ovanligt. Kaninerna kan dö inom 48 timmar efter att de har blivit infekterade.

Källa: SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!