– Den sociala oron är något som vi måste ta tag i. Den har utvecklats under ett antal år nu, också hos oss. Bara en sådan sak som klotter skapar oro och ger medborgarna en känsla av otrygghet. Så ska det inte behöva vara.
Det sa kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S), när han och lokalpolisområdets chef Anders Gölevik på onsdagen satte varsin kråka på avtalet.
Det är den första överenskommelsen efter polisens nya, stora omorganisation. Men avtalad samverkan med kommunen har i Katrineholm bedrivits ända sedan 2008.
– Det nya, som inte har varit med i avtalet alls förut, är medborgardialogen. I förlängningen innebär den att vi från polisens sida kommer att avge medborgarlöften som också bygger på medarbetardialog, brottsstatistik och trygghetsundersökningar. Men det kommer först 2016, sa Gölevik.
Arkitekterna bakom det nya samverkansavtalet är kommunens nya säkerhetschef Peter Henriksson, Oscar Nissfolk vid polisen och Brotts- och skadeförebyggande rådet med ordförande Ulrica Truedsson (S).
Avtalet bygger dels på en gemensam uppföljning av det förra avtalet, dels på en nulägesanalys av problembilden för brottsligheten i kommunen. Årets huvudområden för samverkan är två: brottsskadeförebyggande arbete och social oro. Därtill kommer ett antal delområden som parterna ska satsa extra på.
Polisen axlar enligt avtalet ansvar för att till exempel göra riktade insatser mot missbruk och knarkhandel, underhålla arbetet med grannsamverkan, vara synliga i kommunens skolor, och aktivt samverka med andra samhällsaktörer för att motverka den högst prioriterade brottsligheten.
Kommunen förbinder sig genom sina förvaltningar att exempelvis starta och driva sociala insatsgrupper för ungdomar på väg in i kriminalitet, arrangera trygghetsvandringar, medverka i gemensamma krogkontroller och snabbsanera klotter.
Flera av de prioriterade områdena i avtalet genomsyras av samverkan kring att sprida kunskap, nätverka och engagera fler medborgare i brottsförebyggandet. Satsningen mot social oro är ett tydligt exempel på detta: där vill parterna tillsammans med andra krafter göra insatser på plats i områden den risken för social oro är särskilt hög.
– Samhällsbilden är inte sådan att oron kommer att bli mindre. Det gäller för både kommun och polis att hänga i, sa Göran Dahlström.