– Vi har inte fått alls så många reaktioner som vi förväntat. Men kanske är det lite för tidigt ännu. Reaktionerna kommer nog efter första gräsklippningen, när gravrättsinnehavarna ser vad som sparats åt dem att putsa själva.
Det tror Lars Ståhle, kyrkogårdschef i Katrineholmsbygdens församling. Han har i KK tidigare berättat att gravrättsinnehavarna från i år själva får ansvara för gräsklippningen närmast sten och blomrabatt. Församlingen har inte längre råd att ta av begravningsavgiften till sådant som inte ingår i den.
Avgiften ska gå till iordningsställandet av gravplats, eventuell kremering, och under vissa förutsättningar till lokal för begravningsceremoni. Inte till gravskötsel.
– Egentligen ska vi enligt lagen hoppa över allt gräs som växer över graven. Det gör vi inte, för det vore opraktiskt när vi klipper med åkgräsklippare. Så det bjuder vi på, säger Ståhle.
De cirka fem centimetrar som gräsklipparen inte kommer åt lämnas dock till de anhöriga att själva putsa. Antingen får de ta med en egen handsax eller låna en av kyrkogårdspersonalen. På grund av stöldrisken kommer saxar endast på prov att finnas bland trädgårdsredskapen på kvällar och helger.
– Vi provar det så får vi se hur det fungerar. Vi har ett årligt svinn på cirka fem procent, konstaterar Ståhle medan lagbasen på Katrineholms kyrkogård, Jörgen Smidare, berättar att där stjäls såväl vattenkannor som spadar och krattor.
Nyordningen för gravskötseln gäller på alla församlingens kyrkogårdar: Skogskyrkogården och kyrkogården på Vingåkersvägen, Östra Vingåker, Flodafors, Julita, Sköldinge, Lerbo och Stora Malm. Den som struntar i kantklippningen riskerar i förlängningen att mista gravrätten på grund av vanskötsel.
Många gravrättsinnehavare är till åren komna och klarar kanske inte stå på knä i rabatten och handklippa. Förvaltningen kommer bara i undantagsfall att ge en hjälpande, gratis hand. Men mot en årsavgift på 150 kronor kan de anhöriga slippa ansvaret för kantklippningen.
Avgiften gäller per gravrätt. Kan den som ansvarar för flera gravar få något slags mängdrabatt?
– Frågan har kommit upp. Personligen kan jag tycka att det vore schysst, så jag tänker ta upp det med kyrkorådet.
För Katrineholmsbygdens församling medför förändringen av gravskötseln en positiv effekt: huvudmannen får bättre koll på gravrätterna, vilket gör det möjligt att återupplåta platser i stället för att anlägga nya gravkvarter på kyrkogårdarna.