Nya skolrankningen ett bakslag för Katrineholm

Upp som en sol. Ner som en pannkaka. Inom loppet av tre veckor har skolverksamheten i Katrineholm både hunnit få gott förbättringsbetyg – och blivit underkänd.

Katrineholm2016-10-03 13:50

– Det förundrar. Men oavsett rankningsresultat måste vi fortsätta att se till varje enskilt barns utveckling och framgång. Det är ett fokus vi har och ska fortsätta med.

Det säger bildningsförvaltningens chef Helene Björkqvist efter att ha tagit del av Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun 2016. Den förvånar.

För tre veckor sedan tog nämligen Katrineholm ett rejält kliv uppåt på det andra lärarfackets, Lärarnas riksförbund, rankning. Det togs emot med jubel och som ett kvitto på att skolan är på rätt väg. Men i Lärarförbundets undersökning går Katrineholm i stället tillbaka.

Kommunen landar i år på 279:e plats efter att 2015 ha hävt sig upp till plats 269 av 290 skolkommuner.

– Det är synd att vi går åt fel håll. Samtidigt är det glädjande att vi går framåt när det gäller både meritbetyg och andel godkända elever. Vi har också tagit ett kliv framåt när det gäller resursfördelningen, säger bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).

Kräftgången på Lärarförbundets rankningslista beror särskilt på stora tapp i förhållande till andra kommuner i fråga om låg lönesättning och hög sjukfrånvaro bland förskole- och skolpersonalen.

– När det gäller lön hade vi inom hela kommunen en väldigt liten pott avsedd till ökningar. Det kan avspeglas i resultatet. Sjukfrånvaron är väldigt bekymmersam. Vi är i ett läge där vi har en jätteutmaning i att locka till oss behörig personal. Då måste vi kunna visa att vi har anställda som är friska och är på jobbet, säger Söderberg.

Sjukskrivningarna inom lärarkåren placerar Katrineholm på plats 251 av 290 kommuner. Det är den sämsta placeringen för kommunen i de 13 kriterier som Lärarförbundet har undersökt och poängsatt. I flera andra avseenden återspeglar resultaten trender inom skolverksamheten som är betydligt mer positiva.

Både Lärarförbundets och Lärarnas riksförbunds undersökningar visar till exempel att Katrineholm förbättrar sina resultat när det handlar om likvärdighet; hur meritbetygsvärdet står sig i förhållande till skillnaderna mellan skolor, elevers kön och socioekonomiska bakgrundsvariabler.

Är det ett tecken på att skillnaderna mellan skolorna håller på att jämnas ut?…

– Ja, så kan man tolka det. Och det är mycket positivt. En stor del av vårt uppdrag handlar om att verka för en likvärdig skola, säger Helene Björkqvist.

LÄS MER

Se Lärarförbundets samtliga kriterier för rankningen och hur landets kommuner placerar sig på www.lararforbundet.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om