Kyckling till huvudrätt och hallonparfait till efterrätt serverades på äldreboenden i småländska Ljungby i fredags. Snart insjuknade äldre och personal i det fruktade noroviruset, som orsakar vinterkräksjuka.
På tisdagen hade runt 70 personer insjuknat och tre personer på äldreboenden har avlidit, troligen som en följd av det häftiga sjukdomsförloppet.
Under tisdagen var det ännu inte klart om just hallonen orsakade sjukdomsutbrottet, men det mesta pekade enligt TT på det. Noroviruset är vanligt i importerade hallon och det krävs inte mycket av viruset för att många ska insjukna. Livsmedelsverkets råd är att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts för att eventuellt virus ska dö. Ljungby kommun har efter händelsen ändrat sina rutiner för hantering av hallon.
Katrineholms kommun har ännu inte sett över sina rutiner, men följer noga det som sker i Ljungby. Enligt Sara Svensson, kommundietist, kan kommunen direkt komma att skärpa rutinerna för hantering av hallon om det visar sig att de orsakat utbrottet.
Äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan drabbas särskilt hårt av viruset. I Katrineholm serveras enligt Sara Svensson främst bär som kokats till kräm. Därigenom följs rådet att hetta upp hallon.
– I vårt arbete med klimatsmart ekomat kokar vi mycket krämer. Vi gick över till det i stället för att servera tetrapak.
I krämerna ingår flera sorters bär. Sara Svensson känner inte till någon utarbetad rutin i övrigt för upphettning av hallon. Å andra sidan serveras sällan bär i annan form än kräm.
– Jag ser inte att det finns anledning till oro på äldreboendena.