Ny sopsatsning på Lövåsen: Katrineholmare kan få "egen nyckel"

Nästa år ska den nya återvinningscentralen på Lövåsen vara klar och nu drar även arbetet med att bygga en anläggning för återbruk på samma plats igång.
Sörmland vatten avslöjar dessutom en nyhet: den nya återvinningscentralen kan bli tillgänglig även utanför ordinarie öppettider genom ett självinpasseringssystem. 

Emil Pantzar, affärsområdeschef för avfall och återvinning på Sörmland vatten, och Maja Larsson, klimatstrateg på samhällsbyggnadsförvaltningen, är två som jobbat med att ta fram den nya anläggningen för återvinning och återbruk.

Emil Pantzar, affärsområdeschef för avfall och återvinning på Sörmland vatten, och Maja Larsson, klimatstrateg på samhällsbyggnadsförvaltningen, är två som jobbat med att ta fram den nya anläggningen för återvinning och återbruk.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2025-03-27 16:48

På onsdagen sa kommunstyrelsen i Katrineholm ja till att påbörja projekteringen av en ny anläggning för återbruk och återvinning. 

Återbruksanläggningen kommer att vara gemensam med Katrineholm vatten och avfall AB, ett dotterbolag till Sörmland vatten, och placeras på den nya återvinningscentralen på Lövåsen, som ska ersätta ”rampen” på Vikatippen, dit privatpersoner hänvisas i dag för att sortera och bli av med sitt avfall.

undefined
Christer Sundqvist (M) och Johan Söderberg (S) berättar att den första etappen av anläggningen kan bli klar i början av 2026, men att det dröjer till 2030 innan hela anläggningen är klar.

Återvinningscentralen ska vara klar i början av 2026 och då vill man också att återbruksanläggningens sorteringsbyggnad ska vara färdig.

– Vi behöver bli bättre på återbruk och hållbarhet och detta kommer den nya anläggningen att bidra till, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S).

undefined
Skissen visar hur anläggningen kan se ut. Den rosa delen visar återbruksdelen och den lila återvinningsområdet. "Här är det tänkt att sorteringsbyggnaden ska vara", säger Maja Larsson och pekar på en av rutorna. Exakt var secondhandbutiken, verkstad och lager komma att ligga är inte helt klart. "Det är något vi ska titta på så vi får till ett så bra flöde som möjligt", säger Maja Larsson.

Förutom att bidra till en bättre miljö och ett hållbarare samhälle genom återbruk så kommer också anläggningen att skapa sysselsättning både för personer som bland annat står utanför arbetsmarknaden.

– Den nya socialtjänstlagen medför att vi som kommun behöver hitta fler platser där bland annat personer som får försörjningsstöd kan arbeta under handledning med meningsfulla arbetsuppgifter. Tanken är att man på så sätt ska motverka bidragsberoende, säger Johan Söderberg.

undefined
Johan Lindeberg, chef för bildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, är med i projektet att ta fram den nya anläggningen. Tanken är att Överskottsmarknaden, som nu ligger i Värmbol vid Smedjan, ska flytta till Lövåsen så småningom.

Den verksamhet som i dag bedrivs vid Överskottsmarknaden vid Värmbols bruk kommer på sikt att flytta till den nya återbruksstationen på Lövåsen.

– Området vid Värmbols bruk är utpekat som ett lämpligt område för bostäder i framtiden i den nya översiktsplanen, säger Christer Sundqvist (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Återbruksanläggningen föreslås byggas i fyra etapper mellan 2025 och 2030 och inkluderar in- och utfart, sorteringsbyggnad, andrahandsmarknad för byggvaror, överskottsmarknad, verkstad, lager och personalbyggnad. 

undefined
Tomten vid rondellen mittemot Bilprovningen är just nu bara en stor stenöken, men det är här katrineholmarna, om något år, kommer återvinna sitt avfall och senare kunna shoppa återbrukade varor.

I den första utredningen som presenterades förra året fanns planer på ett kafé, något som nu har strukits av kostnadsskäl, men som inte utesluts helt i framtiden.

Emil Pantzar, affärsområdeschef för avfall och återvinning på Sörmland vatten, säger att det är viktigt att sorteringsbyggnaden är färdig samtidigt som den nya återvinningscentralen öppnar eftersom det finns en lärandeprocess som behöver göras kring att återbruka saker i stället för att slänga dem.

– Man behöver vänja folk att man kan lämna saker som kan få en andra chans, säger Emil Pantzar.

undefined
Christer Sundqvist (M), Johan Söderberg (S) och Maja Larsson berättade om att startskottet nu gått med att projektera den nya återbruksanläggningen.

Han avslöjar också att man från Sörmland vatten tittar på om den nya återvinningscentralen kan bli tillgänglig för katrineholmarna även utanför ordinarie öppettider.

– Vi tittar på ett självinpasseringssystem där det kan bli möjligt att åka in även när återvinningscentralen är stängd, i så fall kanske fram till klockan 23 på kvällarna. Genom att gå en nätutbildning där man behöver bli godkänd i kunskaper om hur man sorterar så ska man kunna få självtillgång till anläggningen, men under elektronisk övervakning, säger Emil Pantzar.

Den totala investeringskostnaden för återbruksanläggningen beräknas till cirka 77 miljoner kronor.

Återbruksanläggningen

Dessa funktioner, byggnader och flöden planeras i den nya återbruksanläggningen. 

Sorteringsbyggnad: En mottagningsbyggnad som kunden möter vid ankomsten till den gemensamma anläggningen för återbruk och återvinning. Personal bistår kunden med att sortera och lämna material och produkter för återbruk. Återbrukade produkter tas också emot här för vidare distribution till kommunens secondhandbutiker och fritidsbanken.

Lager: Utrymme för förvaring av återbrukat material och produkter i väntan på hantering eller försäljning.

Andrahandsmarknad för byggvaror: En handelsplats för försäljning av återbrukat byggmaterial och produkter till privatpersoner och företag.

Överskottsmarknad (secondhandbutik): Försäljning av möbler, kläder och andra återbrukade hem- och hushållsprodukter.

Verkstad: I verkstaden arbetar personal och arbetsdeltagare/klienter med att reparera och bearbeta material och produkter, genom snickeri och textilbearbetning, för att omskapa produkter, förlänga produkternas livslängd och öka deras värde. Färdigställda produkter distribueras därefter till försäljning.

Personalbyggnad: Plats för personalens arbetsutrymmen. Det inkluderar kök, matplats, rastrum, omklädningsrum och toaletter.

Källa: Katrineholms kommun

Karta: Här ska den nya återvinningscentralen byggas
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!