Efter nyår börjar den nya lagen att gälla – alla katter ska registreras hos Jordbruksverket. För att kunna göra det krävs det att katten är id-märkt. Det görs av veterinärer genom en tatuering i örat, eller genom en chipmärkning under huden i nacken.
Antalet veterinärbesök har därför ökat i Katrineholm den senaste tiden, och fört med sig längre kötider, allteftersom vi närmar oss årsskiftet.
– Antalet bokningar har trappats upp. Under de sista två månaderna har vi ett ökat antal besök, men ser en tydlig ökning nu i december, säger Eva Quist, klinikchef för Anicura i Strängnäs och Katrineholm.
Behovet är så pass stort att de nu har reserverat en sköterska med tider enbart för id-märkningen.
På Jordbruksverkets hemsida öppnas en e-tjänst för registreringen – den 2 januari. Där ska alla katter som är födda efter 2008 skrivas in, på samma sätt som hundar registreras hos myndigheten.
Eva Quist berättar att många av Katrineholms kattägare har varit duktiga på att id-märka sina djur. Men samtidigt uttrycker hon en viss oro över att alla inte är medvetna om den nya kattlagen.
– Många kanske inte riktigt har hört talas om den, bara i förbifarten, och därför inte lagt det på minnet, säger hon och fortsätter:
– Det är väldigt viktigt, även om man inte hinner innan nyår, att man tänker på att det måste göras efteråt i så fall.
I dag finns över 100 000 hemlösa katter, enligt Djurskyddet Sverige, vilket är en av anledningarna till den nya lagen.
– Om en katt kommer bort kan vi hjälpa till att återförena den med sin ägare, säger Eva Quist och tillägger:
– Även om katten skulle förolyckas och den hittas död så har vi möjlighet att underrätta ägaren, och det är en enorm trygghet.
Den nya lagen är ett steg i ritningen mot att stärka katters anseende, menar klinikchefen.
– Det ökar status och värde för djuret och för katten. De är lika mycket värda som våra andra husdjur, säger hon.
Den som inte registrerar sin katt vid årsskiftet riskerar böter från länsstyrelsen, som fungerar som tillsynsmyndighet, med uppdraget att följa upp registreringarna, bland annat.
Kunde lagen ha kommit tidigare?
– Ja, absolut, det hade inte gjort något alls. Jag är väldigt glad att den kommer, det är fortfarande väldigt många katter som saknar id-märkning, svarar Eva Quist.