Handlingsplanen som ska antas ska vara ett stöd för kommunen i dess förebyggande arbete mot våld med extremistisk prägel, oavsett om det utövas av nazister, anarkister eller islamister.
I kommunstyrelsen bemöttes planen med både invändningar och synpunkter. Tony Rosendahl (V) och Ylva G Karlsson (MP) har reserverat sig mot den och vill byta ut lydelsen som pekar ut de mest aktuella grupperingarna som kommunen ska jobba mot. De vill ha en mer allmänt formulerad lydelse.
V och MP anser också att texten ska trycka på behovet av aktiv dialog också med politiska organisationer, inte bara religiösa samfund. Vidare vill de skriva till att kommunen ska arbeta förebyggande genom att tackla grogrunder för extremism såsom barnfattigdom, arbetslöshet, socioekonomisk utsatthet, klassklyftor och diskriminering.
Centerns Inger Fredriksson har inte reserverat sig mot planen, men är till viss del inne på samma linje som V och MP. I ett särskilt yttrande välkomnar hon handlingsplanen, men tycker att den utelämnar det viktiga långsiktiga arbetet för ökad gemenskap i samhället. Det är en brist, anser hon, eftersom planen föreslås vara giltig så länge som till sommaren 2019.
Att vi nu är inne i januari månad innebär att det är dags för kommunfullmäktige att besluta om fördelningen av partistöd. Förutom grundstödet på 10 000 kronor per parti, ska drygt 1,7 miljoner kronor fördelas efter antalet mandat.
För fullmäktiges största parti, Socialdemokraterna, innebär det 801 000 kronor, för de minsta – Vänsterpartiet och Miljöpartiet – handlar det om 66 750 kronor vardera.
Annat som står på fullmäktiges att göra-lista är ändrade riktlinjer för arbetsmiljöutmärkelser och debatt kring flera motioner.