Katrineholm Varje kommun måste ha en översiktsplan, som förnyas regelbundet. Katrineholms gamla översiktsplan är föråldrad och därför beslutade kommunfullmäktige i våras att ta fram en ny.
– En översiktsplan är en karta och ett textdokument som visar hur man vill att staden ska utvecklas på lång sikt. Var ska nya bostadsområden utvecklas, var lägger man industrier, vad behöver vi för service, säger Sara Eresund, som är projektledare för arbetet med den nya planen på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Målet med översiktsplanen är att ha en riktlinje, en tanke bakom stadens och landsbygdens framväxt.
– Om det ska byggas ett bostadskvarter kan man se på olika områden på översiktsplanen. I en del områden har vi tänkt ha handel, i andra bostäder, säger MarieMalmström, som är med i arbetsgruppen för den nya planen.
Planen ska vara långsiktig, men en första vision handlar om hur Katrineholm ska se ut 2025. Samhällsbyggnadsförvaltningen räknar med en årlig befolkningsökning på en procent, det innebär cirka 3 000 fler människor än i dag.
Det är viktigt att planen är demokratiskt framtagen, förklarar Sara Eresund och Marie Malmström. Alla har rätt att komma med synpunkter och under arbetets gång kommer också planen att förändras.
– Det är de som använder staden som bäst vet hur den ska vara, säger Erik Bjelmrot, som biträder Sara Eresund med projektledningen.
Arbetsgruppen fick uppdraget våren 2012 och ganska snart togs en dialogkarta fram. Den fanns tillgänglig på nätet och där kunde de som ville pricka i hur de känner inför olika områden. Vilka platser är trivsamma och mindre trivsamma? Var ska det finnas fler butiker? Bostäder?
Resultatet av dialogkartan ligger just nu ute på kommunens webbsida.
Arbetsgruppen har också varit ute i en gymnasieskola och låtit två klasser från samhällsprogrammet diskutera planen och i oktober hölls en workshop för politiker och förvaltningstjänstemän på temat "hur skapar vi det framtida Katrineholm som överträffar allas förväntningar?"
I januari ska även de små barnen, som sällan kommer till tals trots att det i stora delar är deras framtida stad som planeras, tillfrågas om hur de vill ha Katrineholm. Arbetsgruppen ska åka ut till barnen i två olika sexårsverksamheter och ta tillvara deras åsikter.
Under våren ska sedan ett förslag tas fram, som många instanser och medborgarna själva får ha synpunkter på. Under sommaren ska också arbetet med landsbygdens och småorternas översiktsplaner påbörjas. I slutet av 2015 ska allt vara färdigt.