Nu kommer Framtidens stad till landsorten

Tätorten har fått sin översiktsplan. Nu är turen kommen till landsbygden. När Framtidens stad kommer till landsorten får de boende i sju delar av kommunen chansen att vara med och påverka utvecklingen i sin kransort.

Katrineholm2014-04-09 05:00

Först ut var Julitaborna, som den 7 mars var pilotort för kommunens möte med landsbygden. I förra veckan hade bland andra arkitekterna Sara Eresund och Erik Bjelmrot bjudit in Strångsjöborna till ett dialogmöte om den nya översiktsplanen.

Katrineholms-Kuriren var på plats för att höra vilka typer av frågor som kom upp inför det tredje dialogmötet, i Björkvik i kväll.

Till mötet i Strångsjö kom ett 20-tal intresserade ortsbor, inklusive några från Östra Vingåker och Ändebol.

– Vi måste veta vad det handlar om, innan man kan ha synpunkter, tyckte Dan André som tillsammans med Maj-Britt André också kommit på dialogmötet.

– Vi vill ha skolan kvar. Skolan är jätteviktig, det flyttar fortfarande hit barnfamiljer på grund av den, sa Gunnel Wik, en annan Strångsjöbo på mötet.

Hon och Göran Wik har bott i Strångsjö sedan 1989 och tycker att det är skönt att bo nästan som på landet. Den enda nackdelen är de dåliga kommunikationerna – man måste ha bil, säger Gunnel Wik.

Moderatorn Kristina Sandberg, som är inhyrd konsult från företaget Nai-Swefa för att hjälpa till med dialogmötena, inledde med att berätta att en översiktsplan möjliggör, men inte genomför, förändringar och idéer i ett samhälle. Det är ett dokument som ska visa inriktningen, så att alla delar i en kommun strävar åt samma håll.

Det är ett antal frågeställningar som dialogmötena på landsbygden ska diskutera. Några exempel:

Vad är de viktigaste natur- och kulturvärdena i din bygd?

Var tycker du att placering av nya bostäder ska utredas i ditt närområde?

Strångsjöborna delade in sig i grupper och med hjälp av kartor, färgpennor och post-it-lappar kom diskussionen i gång.

– Vi skulle behöva en mack. Det märks verkligen, sa Robert Källman som diskuterade ihop med Jessica Silow, Inger Fredriksson och Bertil Carlsson.

– Jag tror att en affär behöver ha både bensin och diesel och mer service runt, inte bara mat, sa Bertil Carlsson.

Vid ett annat bord diskuterade Cecilia och Roger Lennartsson bebyggelsen i Östra Vingåker.

– Vill man flytta till Katrineholm vill man ha en attraktiv tomt. Man måste inte bo precis vid strandkanten, sa Cecilia Lennartsson och tyckte att det finns områden i Östra Vingåker som skulle lämpa sig bra för villabebyggelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om