Nu kan du få VMA i mobilen

Nu kan du som bor inom Hesa Fredriks röstspann få varningar om allvarliga olyckor och kriser direkt i mobilen. Men råkar du bara befinna dig i olycksområdet stoppas sms-larmen ännu av lagen.

Katrineholm2015-02-15 06:00

Snart är det dags: klockan 15 den första måndagen i mars testtjuter det välkända varnings- och informationssystemet över Tätortssverige. Så har det gjort i 84 år, även första måndagen i juni, september och december.

Signalerar Hesa Fredrik på någon av årets övriga dagar gäller det att dra öronen åt sig, gå inomhus och stänga dörrar och fönster. Då är det en skarp varning till allmänheten om att något mycket allvarligt har hänt.

– Här hos oss kan det till exempel vara ett stort ammoniakutsläpp på Backavallen, en urspårning av tåg med farligt gods eller en omfattande brand eller trafikolycka, säger Marcus Asplund vid Västra Sörmlands räddningstjänst.

Räddningstjänsten är en av det halvdussin samhällsaktörer som har befogenheten att skicka ut ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Larmsignalen manar oss att slå på tv:n eller radion för att få veta mer. Men sedan den 1 februari i år går det också att få informationen via sms.

Hesa Fredrik börjar bli omodern och kompletteras nu också med larm via både fast och mobil telefoni.

– Som privatperson behöver man inte göra något själv. Man får meddelandet vare sig man vill eller ej, om räddningstjänstens insatsledare har bedömt att det ska gå ut mobilt, säger Karin Andersson, projektledare vid SOS alarms tjänst för krisberedskap.

Men det finns ett men. Det är bara de som har ett mobilabonnemang registrerat på en adress i det drabbade området som kan få VMA med sms. Mobiloperatörerna förhindras av lagstiftningen att förmedla VMA till mobiler som bara befinner sig i området.

– Tekniken finns men inte juridiken, säger Karin Andersson som hoppas att en lagändring kan ske redan i år.

Det skulle till exempel öppna för snabba VMA från räddningstjänsten till invånarna i Vingåker, där Hesa Fredrik inte finns.

– Inträffar det till exempel en stor smäll på Nammo med allvarliga konsekvenser, får vi som det ser ut i dag åka ut med brandbilar som har högtalare på taket, säger Asplund.

I Katrineholm finns numera 14 så kallade tyfoner utplacerade på hustak i tätorten. De styrs från en dator i brandstationen men kan också fjärrstyras av SOS alarm och räddningstjänsten i Flen. Asplund tror att Hesa Fredrik har framtiden för sig, men det är förändringar på gång.

– Tanken är att de ska bli mer digitaliserade och smidigare att sköta. Nu är det lite bökigt; de går på tryckluft och har varsin kompressor som vi regelbundet måste åka runt och serva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om