Bygg- och miljönämnden motiverar avslaget på ansökan att åtgärden inte medges av fastighetsägaren. Den är lika med bostadsrättsföreningen, som katrineholmaren är medlem av – och känner sig olikt behandlad av.
När nämnden fattade sitt beslut kunde den konstatera att flera av de boende på föreningens fastighet har skärmtak liknande det som ansökan handlade om. Flera av dessa grannar har på grund av uteplatstaken varit föremål för kommunal tillsyn. De tak som byggts svart under de senaste tio åren har getts bygglov i efterhand.
En innehavare av en bostadsrätt kan till stor utsträckning själv bestämma över bostadens inre utformning. Den kan höja värdet. Men bostadsrättslagen medger inte mer väsentliga förändringar utan att föreningens styrelse är med på noterna. Det har den inte varit i detta fallet.
Till samhällsbyggnadsförvaltningen uppger styrelsen att hushållet som sökt bygglov, tidigare har gjort flera större förändringar som styrelsen inte tillfrågats om. Därför uppmanades medlemmen tidigare i våras att å det snaraste återställa tomten i dess ursprungliga skick.
Medlemmen anger i ett svar på detta att styrelsen i förväg visst hade känt till några av dessa förändringar. Övrigt hade den ingen rätt att lägga sig i.
I frågan om skärmtaket tycker medlemmen att det är uppåt väggarna att styrelsen säger nej när omkring hälften av de boende redan har liknande tak. Vederbörande hänvisar till en grundläggande princip i en bostadsrättsförening – likhetsprincipen. Föreningens styrelse får inte fatta beslut som ger fördelar åt vissa, nackdelar åt andra.
Bygg- och miljönämndens beslut kan överklagas till länsstyrelsen.