Föreningen Neem, baserad i Katrineholm, krävs på 676 182 kronor av Tillväxtverket, förutsatt att verkets beslut om hävning vinner laga kraft. Det kan bli så att Neem måste återbetala sammanlagt 1 352 364 kronor till två av Tillväxtverkets avdelningar.
Inom ramen för EU:s regionala strukturfondsprogram har Neem, Nätverk för entreprenörer från etniska minoriteter, fått 3 miljoner kronor i bidrag. Tillväxtverket administrerar EU-bidraget, och en annan avdelning hos verket, Resurscentraprogrammet, har också bidragit med 3 miljoner kronor till Neem, alltså sammanlagt 6 miljoner kronor.
I höstas genomförde ESV, Ekonomistyrningsverket, en revision av Neem och gav därefter i uppdrag åt Tillväxtverket att gå vidare med granskningen. Det har Tillväxtverket nu gjort, och kommit fram till att Neem under år 2012 brutit mot lagen om offentlig upphandling.
— De har anlitat fyra olika leverantörer till vad vi ser som ett och samma uppdrag, säger Tommy Anjevall, enhetschef på Tillväxtverket.
Neem har anlitat entreprenörer med kunskap om mikrofinansiering, enligt Tillväxtverkets beslut. För att köpa in tjänster över en viss summa krävs att upphandlingen är offentlig.
Den summa som nu krävs tillbaka, 676 182 kronor, kan öka till det dubbla om också Resurscentraprogrammet kommer fram till att Neem gjort fel. De senaste åren har stöd utbetalats till 36 olika resurscentrum, vars verksamhet enligt verkets hemsida går ut på att arbeta strategiskt "för att ge kvinnor möjlighet att delta i samhällsplaneringen på lika villkor". I höstas beslutade verket att granska verksamheterna, och Neem är bland dem.
Frontfigur och ordförande för Neem är Joyce Kimwaga Lundin, som under flera års tid startat och drivit olika projekt, som alla ska syfta till att hjälpa kvinnor till egen försörjning.
KK har sökt Joyce Kimwaga Lundin utan att lyckas, men fått tag i hennes man, Urban Lundin, som sitter i föreningen Neems valberedning.
— Så mycket kan jag säga, att vi kommer att överklaga det här till länsrätten. Innan det är gjort är det ingen större mening att kommentera, säger Urban Lundin.
Tidigare har KK berättat om ett av Kimwaga Lundins projekt, African kitchen, ett projekt som sade sig hjälpa invandrarkvinnor till egen försörjning. Projektet berättade på sin hemsida att man anställt flera kvinnor, men KK kunde visa att något företag inte fanns registrerat och inga anställda fanns.