Utan massiva åtgärder och ombyggnad kan Regionsjukhuset Karsudden inte ta emot dömda patienter från kriminalvården när den nya lagen träder i kraft år 2015, fastslår Landstingsstyrelsens arbetsutskott. Från och med 2015 gäller en ny lag, som innebär att brottspåföljden rättspsykiatrisk vård försvinner. Alla som döms till ett frihetsberövande straff kommer i stället att dömas till fängelse. Den som anses vara i behov av psykisk vård, ska föras till rättspsykiatrisk klinik för vård under strafftiden. Det innebär, att Karsudden ska ta emot dömda patienter från kriminalvården.
- Det är för tidigt att säga hur många vårdplatser sjukhuset måste utöka med, säger Helena Söderquist, tillförordnad landstingsdirektör, men bekräftar att Landstinget Sörmland tvingas avrusta Karsudden och anlita andra vårdgivare om sjukhuset inte kan anpassas till de framtida kraven.
- Men risken för att sjukhuset läggs ned är väldigt liten, och att dra ned på anställda blir inte aktuellt, säger hon.
Landstingsstyrelsens arbetsutskott och Hälso- och sjukvårdsnämnden har givit Länssjukvårdsnämnden i uppdrag att ta fram en plan för Karsuddens investeringsbehov de kommande åren.
Sjukhuset kan behöva separata rastgårdar och dubbla stängsel framöver, och en installation av bom planeras för insläpp på området. Men enligt Helena Söderquist är det inte självklart att Karsudden måste få en mer fängelselik karaktär.
- Vården ska bli mer restriktiv, men det är inte säkert att det måste innebära dubbla taggtrådsstängsel. Vi måste veta mer om hur nya lagen kommer att se ut innan vi planerar i detalj, säger hon.
Karsudden tar idag emot patienter som är dömda till rättspsykiatrisk vård.
För att leva upp till framtida krav på säkerhet och ta emot patienter från kriminalvården, måste Karsudden byggas om till en kostnad av omkring 400 miljoner kronor.