Ordet riskanalys har använts av sjukvårdsledningen om översynen av akutsjukvården på Kullbergska. Ansvariga politiker har lovat att akuten ska finnas kvar och att enbart denna riskanalys ska göras.
Så frågan är vad denna riskanalys innebär?
– Vårt stora problem i länet är den allmänna platsbristen och att vi i dag tyvärr pratar mer om att hitta sängar att lägga patienter i än den vårdnivå som behövs, säger Dan Hegewald, chef för medicinkliniken på Kullbergska som bland annat ansvarar för akuten.
Han menar att Kullbergska behöver kunna skicka svårt sjuka patienter till andra sjukhus och att det är där som riskerna ligger. Det är dessa risker som ska utredas. Narkosberedskapen är alltså bara en del av riskmomentet i vårdkedjan.
I onsdagens Kuriren kritiserade narkosläkaren Elisabet Blix sjukvårdsledningen för att ha gått bakom hennes rygg angående riskanalysen.
– Den här diskussionen om narkosberedskapen har förts på en övergripande nivå i landstinget och det har varit problemet för oss på Kullbergska, att man fört den över våra huvuden till att börja med. Men vi har fått en ny divisionschef nu och jag ställer stora förhoppningar till ett bra samarbete, säger Dan Hegewald.
– Uppenbarligen har det varit någon kommunikationsbrist, säger Hegewald om Elisabet Blix kritik mot ledningen.
Hegewald instämmer också i Blix kritik att fler transporter till andra sjukhus kan innebära större risker för svårt sjuka patienter.
– De svårt sjuka man kör härifrån ska ju ha någonstans att köra också. För oss är det en väldigt viktig del av patientsäkerheten, vi får svårt att ha hög patientsäkerhet om man tar bort narkosberedskapen, säger Dan Hegewald.
Men den 28 april ska en grupp samlas bestående av flera läkare från medicinkliniken, narkosavdelningen på Kullbergska och Mälarsjukhuset samt personal från ambulansen.
– Det är de som är involverade i situationen och har möjlighet och kunskap att göra vettiga bedömningar. Jag ser fram emot en bra riskanalysrapport, säger Dan Hegewald.
Under en dag ska man diskutera riskerna med vissa fall i den akuta vårdkedjan, där narkosberedskapen är en beståndsdel.
– I en analys därefter ska vi också komma med förslag på förbättringar om hur vi bättre kan hantera olika situationer, säger Dan Hegewald.