Hannah Larsson, på Kvalité häst och hund i Flen, har själv en bakgrund som tävlingsryttare och unghästbildare, och vet hur viktigt det är att tänka på säkerhet i umgänget med hästar.
– Genom att skaffa sig kunskap och förstå hästen kan man avläsa vad som är på väg att hända, säger Hannah Larsson.
Men eftersom hästar är flyktdjur och kan kasta sig iväg i panik när de blir skrämda går inte allt att förutse. När olyckan är framme kan säkerhetsutrustning göra skadorna mindre. Hannah Larsson har koll på vad man ska tänka på när säkerheten är huvudsaken.
Naturligtvis ska en ridhjälm vara testad och godkänd och har då CE-märkning och beteckningen EN 1384. Men det gäller också att hitta en hjälm som passar. En hjälm ska sitta tajt på huvudet, och det finns modeller som är både runda och ovala i formen för att passa olika huvudtyper. Här gäller det att prova sig fram.
– Man ska aldrig köpa en hjälm till barn att växa i. Och ta hjälp när du provar ut en hjälm, säger Hannah Larsson.
Har man ramlat av är det bara att kassera den hjälmen och inhandla en ny.
– Egentligen tycker jag att man bör byta hjälm var tredje år. Något kan ha hänt med den, man kan ha tappat den i marken till exempel.
Av den anledningen ska man heller aldrig köpa en begagnad hjälm, man har ingen aning om vad den har varit med om.
Alltför vanligt tycker Hannah Larsson det är att ryttare inte har satt på sig hjälmen rätt.
– Många sätter på sig hjälmen som en mössa, bara trycker på den uppifrån. Man ska sätta sin egen panna mot hjälmens panna och trä hjälmen bakåt över huvudet. Och så ska man självklart knäppa hakbandet!
Svenska ridsportförbundet ställer som krav att hjälm ska bäras vid ridning och körning inom förbundets verksamhet. Även om de flesta ryttare i dag använder hjälm vid ridning slarvas det vid longering, tömkörning och löshoppning. Även här finns en skaderisk, och det är smart att använda hjälm.