Martin Olsson, Katrineholm, gjorde den sortens affär som traditionellt brukar kunna vara av vansklig art. Han köpte en begagnad bil.
Han valde att handla av ett till synes pålitligt företag, en etablerad bilfirma i Nyköping.
- Jag kände mig trygg i det. Och de sa på firman att om det skulle uppstå något större fel, skulle de givetvis hjälpa till.
Olsson betalade 19- 900 kronor och rullade en fredag hemåt i sin nyinköpta Hyundai Coupé FX. Redan på måndagen tvingades han ta kontakt med säljaren.
Bilen kör snabbt med gaspedalen i botten. Men den tar en i sammanhanget evinnerlig tid att tanka.
Det visade sig nämligen redan dagen då bilen köptes, att tankningen slog ifrån efter bara någon liter. Olsson tvingades vänta på att bensinen skulle rinna undan innan han kunde fortsätta tanka. Samma sak efter en liter.
Bilfirman, som inte upplyst honom om detta, rekommenderade Olsson att prova att hålla munstycket på olika sätt. Detta provade han under en veckas tid men fick inte till den "rätta knycken" så som han hade hoppats.
Han passade också på att ta tiden för hur lång tid tankningen tog: en minut för fem liter. Normalt tar det cirka fem sekunder.
Så han lämnade in bilen till firman.
- De bytte nån slang, om jag minns rätt. Och sa att mer kunde de inte göra.
Bolagets uppfattning är att den tröga tankningen beror på att tankrörets böj vid inloppet är skarp. Detta gör att bränslet inte tillräckligt snabbt rinner undan.
Med hänvisning till att röret är original från bilfabriken, har säljaren motsatt sig Martin Olssons krav på att felet ska avhjälpas – eller att köpet ska hävas. Allmänna reklamationsnämnden har dock gett Olsson rätt.
- Jag tänkte att jag skulle testa Arn för att se var jag står i tvisten. Men det känns som att bilfirman ändå inte bryr sig, annat än om jag "hotar" att använda Arns beslut i bilforum på nätet.
Olsson när ändå en förhoppning om att bilhandeln ska lyssna på Arns rekommendation, även om han tycker att nämndens beslut tog lång tid: ungefär ett halvår.
Jan Carlquist, Vingåker, orkade inte invänta Arns behandling av hans ärende. Carlquist tvistade mot ett bolag som sålt ett telefonabonnemang till honom under tveksamma former.
Carlquist, som är pensionär, tilläts inte utnyttja sin ångerrätt eftersom bolaget i avtalet skrivit in honom som företagare – vilket han inte längre är. Arn gav Carlquist rätt, men då hade han resignerat och betalat de fakturor han bombarderats med.
– Det var det värt för att kunna sova igen. Men jag tror att Arn gör stor nytta. I mitt fall är jag säker på att jag med nämndens beslut hade fått rätt i en fortsatt process.