Friska, tåliga, väldigt sociala och nyfikna. Egenskaper som fått Suzanna Rhodevi att fastna för marsvin. Hon rivstartade sin uppfödning år 2000 med några engelska importer.
– Jag fick mitt första marsvin som 9-åring, och födde upp långhår som tonåring. La ner, och tog upp det år 2000 igen.
Hon jämför med hunduppfödning men ser bara fördelar med marsvin. Det är mycket, mycket billigare, tar mindre tid, och ger snabba resultat i aveln. Nu är det marsvin av varianterna dalmatiner (vit med svarta fläckar), himalaya (gräddvit med mörkt runt öron, nos och tassar), och skinny, alltså naket, som gäller. Drömmen är att få fram en nakendalmatiner.
– De ser superhäftiga ut. Rosa med svarta prickar. Och de brukar ha rubinröda ögon, berättar Suzanna som bor strax utanför Bie och föder upp marsvin med Sågstugan i förnamn.
Suzanna Rhodevi har sin uppfödning, ett 50-tal djur i olika åldrar, i ett marsvinsstall: För Lucia, som är född den 13 december förra året, väntar en utställningskarriär och avelsboxen.
På marsvinsutställningar finns det klasser för barn där domarna bedömer hur välskött djuret är, och rasklasser där nästan bara vuxna tävlar.
Precis som på en hundutställning bedöms marsvinen utifrån en rasstandard. Exteriör och färg granskas noga. Är domarens poäng tillräckligt höga kan djuren få certifikat, och titlar som champion, bäst i rasen och best in show står på spel.
– Förra året blev det bara två utställningar, men ofta åker jag på sex, sju utställningar varje år.
Lucia, har som alla nakenmarsvin, föräldrar som båda bär på nakenanlag. Att föda upp de olika marsvinsvarianterna kräver en hel del genetikkunskap. Dalmatineranlaget är dominant men ger missbildade vita ungar om det nedärvs i dubbel upplaga vilket betyder att man hela tiden måste para en dalmatiner med ett enfärgat marsvin.
Djur som ska gå i avel eller visas på utställning registreras i Svenska marsvinsföreningen.
I fyra fulla kartotek har alla marsvin som fötts upp under namnet Sågstugan sitt eget kort med alla uppgifter om djuret.
– Jag har kanske mellan 25 och 30 kullar om året, med i snitt två, tre ungar per kull.
Suzanna Rhodevi säljer sina marsvin som sällskapsdjur, till andra uppfödare och levererar till en zooaffär i Eskilstuna som bara säljer marsvin med stamtavla.