Huruvida all välbehövlig renovering och ombyggnad av det 100-åriga sjukhuset blir genomförd beror på en mängd faktorer. Pengar är förstås en.
För drygt ett år sedan tvingades landstinget slå i bromsen. Budget räckte inte. Det blev tid för eftertanke.
– Under tiden har översynen gått vidare. Vi tar nu byggplanerna för samtliga sjukhus ett varv till, säger Marianne Eriksson, landstingets samordnare för ombyggnationerna på Kullbergska, Mälarsjukhuset, Nyköpings lasarett samt Regionsjukhuset Karsudden.
En stor ombyggnad på Kullbergska som fortfarande inte är beslutad, är planerna på en ny, välkomnande och mer tillgänglig entré. På skissen som sjukhusbesökarna i dag kan se på tv-skärm, har ingången flyttats mot Fredsgatan där sjukhuset förr hade sin entré.
Planerna på en ny entré dit bussarna kan köra hela vägen fram till dörrarna kan mycket väl förverkligas – eller också inte. Det gäller även tankarna på modernare och mer ändamålsenliga lokaler i akutmottagningen.
– Det finns säkert behov av sådana. Men behovet måste också sättas i relation till framtidens uppdrag för Kullbergska, hur akuten ska avlastas, och så vidare. Lokaler är bara en länk i vårdkedjan, säger Eriksson.
Beslutet att bygga om länets sjukhus medför en kostnad för landstinget på drygt tre miljarder kronor. Hur många miljoner som i slutänden kommer Kullbergska till del är i dag omöjligt att säga, enligt Ulla Erixon som är Kullbergskas sjukhuskoordinator.
Samtidigt konstaterar hon att allt arbete i den första byggetappen antingen har påbörjats eller står i startgroparna.
Just nu pågår ombyggnader där landstinget investerar nästan 41 miljoner kronor. På plan 5 i huset till höger om entrén byggs en del om åtl kirurgmottagningen. Dess nuvarande lokaler har dömts ut av Arbetsmiljöverket. Även lokalerna där bland annat ambulansverksamheten tidigare fanns behöver bli mer ändamålsenliga för hantering av gods, tvätt och avfall. Ombyggnaden pågår för fullt.
– Det är mycket som är eftersatt. Vi ser även över sjukhuset från utsidan, som ska vara snygg och prydlig, säger Erixon.
Sjukhusets bårhus har varit eftersatt i många år. Inom kort påbörjas entreprenaden för nya och mer tillgängliga lokaler till den verksamheten. 19,2 miljoner kronor investeras när sjukhusapoteket evakueras för att byggas om till bårhus. Även omklädningsrum som tidigare användes av vårdcentralen Linden tas i anspråk. Det gamla bårhuset kommer eventuellt att rivas.
Hur framtidsbygget av Kullbergska sedan ska fortskrida beror som sagt på en mängd faktorer. En tungt vägande sådan är utvecklingsprojektet Närvård, som landstinget bedriver tillsammans med bland annat KFV-kommunerna.
Satsningen på personcentrerad vård som i vissa fall även utförs av mobila team i patienternas hem, påverkar behovet av sjukhuslokaler.
– Byggprojektet och närvårdsprojektet måste därför lira med varandra på ett bra sätt, säger Ulla Erixon.