Museet: Djulö gamla skola bör bevaras

Sörmlands museum ser gärna att Djulö gamla skola blir kulturminnesförklarad, i stället för riven.

Djulöskola 4 RC 151110.jpg

Djulöskola 4 RC 151110.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-11-12 05:00

Inför kommunstyrelsens beslutade rivning av Djulö gamla skola får olika instanser uttala sig om ett eventuellt rivningslov.

I sitt yttrande avstyrker Sörmlands museum bestämt rivning av skolan.

"Museet anser att befintlig bebyggelse ska ses som en resurs i en hållbar bebyggelseutveckling och bevaras för framtida generationer. Vidare ser museet positivt på inkommen fråga väckt om byggnadsminnesförklaring av Djulö gamla skola", skriver museet.

Christina Andersson och David Hansson, båda byggnadsantikvarier vid museet, besökte skolan den 8 oktober och bifogar till sitt yttrande en beskrivning av byggnaderna och deras historia.

Bebyggelsen vid Djulö skola, som enligt yttrandet var den enda skolan i Katrineholm när den invigdes 1868, består av en intakt skolmiljö med två skolbyggnader och tillhörande ekonomibyggnader, som ett utedass med flera dörrar och åtta platser; tre för flickorna, tre för pojkarna och varsin dassplats åt fröken respektive magistern.

Om den äldre skolbyggnaden, som under 1900-talet främst användes för undervisning av de äldre barnen, skriver museet: "vid en jämförelse av äldre fotografier är det tydligt att tiden stått stilla och att byggnaden har bevarat sin ursprungliga arkitektur" och museet konstaterar vidare att byggnaden är mycket välbevarad och i stora drag helt intakt sedan byggnadstiden.

Den andra byggnaden, "småskolan", byggdes 1906. Nära sjön ligger en kombinerad tvätt- och slöjdstuga, med kamin och murat bykkar.

"Folkskolan", skriver museet, "är en viktig byggnad i det svenska samhället, en symbol för framtidstro och kunskap årtiondena kring sekelskiftet, den tid då den allmänna folkskolan byggdes upp".

"Skolbyggnaden är en viktig del av Katrineholms sociala uppbyggnad och har både ett lokal- och samhällshistoriskt värde... Att en hel skolmiljö är bevarad intakt utan större förändringar måste anses vara unikt och har därför även ett stort byggnadshistoriskt värde".

Byggnadsantikvarierna har också tittat på husens skick, och kan konstatera att dasslängan med vedboden är i sämre skick, eftersom delar av taket rasat in, men att den går att rädda. Tvättstugan är på senare år restaurerad av särskolans byggprogram och skolbyggnaderna, anser museet, är exteriört välbevarade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om