Som tidningen berättat har Järvenskolan under hösten upplevt ordningsstörningar bland en klick elever i årskurs 7. Gränslöst beteende i form av dålig attityd, respektlöshet och skolk. Skolan har tillsammans med sina samverkansaktörer, som områdespolisen, satt in extra åtgärder.
– Min uppfattning är att oftast när man får in eleverna i klassrummet så funkar det, med vissa undantag. Men det är väldigt rörigt utanför klassrummet, i de här vistena, för de har ingen annanstans att vara, säger Magdalena Norin, rektor på Järvenskolan.
Sociala ytor, som ett uppehållsrum, där eleverna kan rasta av sig fanns inte med i ritningen av skolhuset. Med facit i hand är det något som skolledningen nu ångrar.
– När man identifierar varför det är som det är, varför blir det stökigt? Då får man titta på sin inre miljö. I den här enorma byggnaden på 8 000 kvadratmeter så är det bortbyggt ett rörelseutrymme för eleverna. Vi har biblioteket som är underbart och välbesökt, men vi har ett pingisbord på tusen elever. Pingisbordet har vi släpat in i matsalen, men när eleverna ska äta måste vi ändå plocka undan det.
Innan storskolan fanns två uppehållsrum där eleverna kunde hänga, spela pingis, biljard, kortspel och köpa mackor och fika.
– Nu finns ingenting sådant. Är det fint väder är det tokfullt med elever på multiplanerna utomhus, vilket är jättebra.
– Men vi går mot en årstid när det regnar och är kallt. Jag vet inte hur vi i all sin dar tänkte, för jag satt också med i ritningarna, kring det här med rörelse. Visst, eleverna rör sig mycket i huset fram och tillbaka, men de får inte rasta av sig.
Tidningen har tidigare skrivit om att skolan valt bort pings- och biljarbord för att i stället satsa på brädspel och kafédel i matsalen.
Men nu lyder nya bud. Ett uppehållsrum, vilket legat högt på elevrådets agenda, är nu på gång. En nyhet som välkomnas varmt av eleverna. Uppehållsrummet kommer att ligga på entréplan i Tallåshuset, i rummet som vetter mot aulan.
– Där kommer vi ha ett ungdomsfritids, det ska vara bemannat och ha vettig verksamhet. Men där behöver man inte viska, säger Magdalena Norin.
Då blir det lite pingisbord och så eller?
– Ja, så det ser vi framemot. Vi räknar med att kunna ha det klart efter höstlovet.