Härom dagen godkändes detaljplaneförslaget av bygg- och miljönämnden. Nu ska det ställas ut för granskning.
Av förskolebyggnaden finns inget att se i planen; varken skiss eller ritning är färdig. Men klart är att den ska byggas i två våningsplan, liksom fallet är med de nya förskolorna vid Sandbäcken och i Forssjö. Huset ska rymma fyra avdelningar för cirka 80 barn.
Förslaget har varit på samråd, den del av processen där andra parter än kommunen har möjlighet att påverka detaljplanens innehåll. Flera synpunkter från grannar till skolan har handlat om den redan nu problematiska trafiksituationen på Dalagatan. P-fickor ska minimera risken för att situationen förvärras, men det förblir på Dalagatan som förskolebarnen ska hämtas och lämnas.
I samrådsredogörelsen är det framför allt planens inverkan på naturskogsområdet intill skolan som är i fokus. Både länsstyrelsen och bildningsnämnden trycker på att det är viktigt att bevara så mycket som möjligt av naturvärden och barnens gröna utemiljö. Service- och teknikförvaltningen uttrycker oro för utvecklingen att parker och tätortsnära skog tas i anspråk för ny bebyggelse.
I detaljplanen har nu byggrätten minskats till 455 kvadratmeter och huset placerats i centrum av planområdet. Mindre komplementbyggnader får uppföras bara inom delar av området, och en skyddsbestämmelse införs för den befintliga vegetationen.
Så ska en större del av naturmiljön bevaras än i ursprungsförslaget.
Frågan om vilka gröna miljöer som kommunen ska slå vakt om eller ta i anspråk för exempelvis bebyggelse är i högsta grad på tapeten.
– Just nu görs en inventering och undersökning av grönområdena, i princip samma områden som omfattas av översiktsplanen för staden. Det görs både ur biologisk aspekt och för att kartlägga områdenas rekreationsvärde, vilket är minst lika viktigt, säger kommunens miljöstrateg Håkan Lernefalk.
Han deltar som sakkunnig i samhällsbyggnadsförvaltningens pågående arbete med att ta fram en grönstrukturplan för Katrineholms kommun.
Gröna ytor är en viktig del av stadsplaneringen. När den är färdig, ska strukturplanen användas som ett faktaunderbyggt rättesnöre både vid frågor om naturvård och förnyelsearbeten.
– Den ska kunna fungera som ett planeringsunderlag för framtiden. Vissa ytor kanske kan exploateras medan andra ska bevaras. Beroende på vad som kommer fram kan den bli av stor nytta för staden.