Sörmland vatten och avfall AB har två gånger fått nej på ansökan om statligt klimatinvesteringsstöd. Det kommunägda bolaget ger dock inte upp hoppet om drygt 40 miljoner kronor i bidrag till biogassatsningen. I dagarna gjordes en ny ansökan till länsstyrelsen, som delar ut stödet.
– Det är antagligen sista gången vi kan ansöka, säger Per Ivarsson, bolagets affärsområdeschef VA.
Planerna varken står eller faller med länsstyrelsens beslut. Reningsverkets rötkammare måste ersättas. Så enkelt är det.
Den har varit i bruk sedan 1955 och vittrar sönder inifrån i den syrefria, aggressiva miljön, beskriver Rosenholms produktionschef Mimmi Nordén.
– Den kan inte renoveras eftersom den hela tiden måste vara i drift. Så något måste göras.
60 års slitage på rötkammaren medför också säkerhetsrisker. I somras slog systemet larm om en gasläcka.
– Risken var stor att det skulle ha hänt något allvarligt, konstaterar Ivarsson.
Det är inte bara rötkammarens tillstånd som driver Sörmland vatten att bygga nytt. Projektet är framför allt en stor miljösatsning. Avsikten är att Rosenholm kraftigt ska öka sin produktion av biogas.
I dag producerar anläggningen årligen cirka 300 000 kubikmeter fordonsgas som via ledning går till den egna macken i området. Målet är 1,2 miljoner kubikmeter.
Expansionen bygger på att Rosenholm ska börja ta emot mer organiskt avfall utöver avloppsslammet. I Sörmland vattens kalkyl ingår rötning också av avfall från kommunala och landstingsdrivna kök i KFV-regionen, matfetter samt externslam från reningsverket i Flen.
Det förutsätter att den befintliga anläggningen ersätts med två rötkammare med termofil rötning och hygienisering. Därtill krävs en efterrötkammare, som ska minska utsläppen av växthusgaser från rötslam som nu lagras på platta före spridning på åker.
Till detta har bolaget äskat drygt 70 miljoner kronor hos ägarkommunerna. Kostnaden kan bli såväl högre som lägre.
– I vår första ansökan var projektet alldeles för dyrt i förhållande till vad det skulle ge tillbaka till miljön. Länsstyrelsen har därför ansett att det finns anläggningar utan rötkammare som bättre skulle bidra till miljön. Nu har vi förfinat ansökan, säger han.
Oavsett länsstyrelsens beslut är byggstarten planerad till nästa år. Den nya rötanläggningen ska kunna tas i bruk andra halvåret 2018.