I några år har europeiska dyslexiveckan arrangerats på många håll. Årets dyslexivecka har temat "Rätt att läsa" och veckan uppmärksammades i Katrineholm med flera olika arrangemang, bland annat med föreläsning av Lars Olson, specialpedagog och konsult.
– Vi ordnar veckan för att folk ska veta att vi finns. Jag gjorde en drive nu före valet och delade ut program på stan i 14 dagar. Det finns de som börjar upptäcka att vi finns, säger Bertil Claesson, ordförande i lokalavdelningen av Dyslexi FMLS.
Till Linnégården hade ett 15-tal personer sökt sig för att höra Olson berätta om hur den nya skollagen tydliggör skolornas ansvar för att elever ska få tillgång till de hjälpmedel som krävs. Lagen gäller från den 1 juli i år och man talar numera, enligt Olson, om extra anpassningar i första hand.
Olson gick först i genom hur läs- och skrivsvårigheter kan visa sig. Man kan till exempel ha svårigheter med att läsa på tavlan samtidigt som man antecknar, ha svårt att skilja vissa bokstäver åt - som b, p, q och d och svårigheter att skilja på olika ljud.
Men, betonade Lars Olson, enligt skollagen har elever rätt till "tidsenlig" utbildning och det är skolans skyldighet att se till att utbildningen utformas så, att eleverna får handledning och läromedel med kvalitet. I grundskolan krävs ingen diagnos för att få hjälpmedel, det räcker med att undervisningen inte fungerar för eleven.
Lars Olson har lång erfarenhet av att arbeta med elever med läs- och skrivsvårigheter. När han arbetar med en elev går han i genom alla ämnen eleven har och diskuterar hur det fungerar. Därefter föreslår han hjälpmedel, till exempel "Skriva sig till läsning" med hjälp av datorer som läser upp vad eleven skrivit, som redan används i Katrineholm, eller åtgärder som att få provfrågor muntligt.
– Många föräldrar vet en del, andra vet mycket om vilka rättigheter barnen faktiskt har. Men det kan vara svårt att få gehör när rektor gömmer sig bakom "vi har inga pengar". Men rektor är skyldig att ta del av problemet och i första hand omorganisera, så att eleven får hjälp, sa Lars Olsson.