I Brottsförebyggande rådets, Brås, nationella trygghetsundersökning från 2013, uppger 15 procent av sörmlänningarna att de känner sig oroliga om de ska gå ut ensamma en sen kväll i området där de bor.
Var tionde sörmlänning är ganska eller mycket orolig för att bli överfallen utomhus.
För att minska otryggheten vill Katrineholms kommun satsa på ljus. Och ljus tycks ha en god avskräckande effekt på brottsligheten. Brå-rapporten "Förbättrad utomhusbelysning och brottsprevention" är en genomgång av den tillgängliga forskningen i ämnet.
Det finns två huvudteorier om varför mer ljus minskar brottsligheten. Enligt den första, bidrar bättre belysning till en bättre övervakning av möjliga gärningsmän. Den andra teorin handlar om att människor känner sig mer stolta och delaktiga i sitt område, om pengar satsas på sådant som belysning. Därav följer en ökad sammanhållning och social kontroll, och att brottsligheten minskar.
Brittiska studier visar att brottsligheten minskat med 20–38 procent i områden som fått bättre belysning.
Robert Ljungqvist är chef för polisens brottsförebyggande arbete i Katrineholm. Han är också den som ska lämna synpunkter på kommunens ljusplan, som just nu är ute på remiss.
— Är en plats upplyst avskräcks tjuven, rent generellt, säger han men konstaterar samtidigt att tjuvar också döljer sig på annat sätt.
Det blir till exempel vanligare att inbrottstjuvar klär ut sig till hantverkare. Då spelar det ingen roll om de är synliga eller hur väl upplyst platsen är.
Han tror inte att antalet utryckningar blir färre till en upplyst plats om det handlar om överfallsbrott. Däremot tror han att uppklarningsprocenten kan bli högre.
— Just för att vittnen sett vad som hänt. Ofta hör vi "det var två personer i mörka kläder som slogs".
Han tror att klotter och skadegörelse kan minska om belysningen förbättras, och tycker att ljusplanens satsning på gång- och cykeltunnlar ser bra ut.